Corona-update: Er zijn reeds veel tekorten, het is daarom aangeraden tijdig te bestellen! klik hier voor meer info.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Moeten er gaten zijn in mijn bloempotten?"

   
Door: Jan de tuinman

Als het overtollige water niet kan wegvloeien wordt de wortelkluit bij regenweer snel een moeras. De meeste planten houden absoluut niet van natte voeten en zullen bij een te natte wortelkluit al snel beginnen wegkwijnen en uiteindelijk afsterven.


Zorg er dan ook voor dat het overtollige water steeds kan wegvloeien door gaten in de onderkant of de zijkant van de pot. Als er geen gaten in de pot zijn boor dan zelf minstens één gat in de pot.


Gaten aan de onderkant van de pot of in de zijkant?

Gaten boren in een mooie, nieuwe bloempot houdt een zeker risico in: er kunnen brokken afspringen! In de onderkant van de pot boren is het veiligst: geen mens die het ziet als de pot daar wat beschadigd is.


Je kan ook gaten boren in de zijkant van de pot. Als je de gaten boort op 5 à 10 cm hoogte dan vorm je onderaan de pot een waterreservoir. De planten hebben een grotere reserve en je moet minder water geven. In de zijkant boren heeft dus onmiskenbaar voordelen, het nadeel is dat je op de plek van de gaten een vieze uitvloei krijgt van gietwater. Als het kan, de gaten boren op een plaats die niet zichtbaar is: bvb naar de muur toe.


Relevante artikels:

Potplanten, hoe ga je te werk?

Gepost : 20 mei 2011
Top 

Onderwerp: "Moeten er gaten zijn in mijn bloempotten?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1