Corona-update: Momenteel zijn er veel tekorten, langere levertermijnen en een minimum orderbedrag van 250,00€ 
LEES EERST DIT BERICHT VOOR U EEN BESTELLING PLAATST!. 

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Kleikorrels (argex) in bloempotten?"

   
Door: Jan de tuinman

Heel vaak wordt onderaan bloempotten een laag kleikorrels (argex) aangebracht om een waterbuffer te creëren. Toch is het gebruik van die "argexkorrels" of geëxpandeerde kleikorrels achterhaald. Je kan even goed de pot volledig met potgrond vullen. In potgrond zitten voedingsstoffen, in die argexkorrels niet! De planten hebben dus veel meer aan wat extra potgrond, dan aan een laag kleikorrels. Kleikorrels gebruiken levert eigenlijk alleen extra "gedoe" op bij het planten, een meerwaarde hebben ze niet.


Zeker bij buitenpotten is het gebruik van die kleikorrels vrij nutteloos, de kleikorrels zorgen voor een nog snellere afvoer van het water omdat potten die buiten staan van gaten moeten voorzien zijn.


Het gebruik van argexkorrels stamt uit grootmoeders tijd, toen werden ook andere stenen gebruikt, bvb van kapotte bloempotten. Toen maakte men ook nog veel meer gebruik van gewone grond in plaats van potgrond om potten te vullen. Toen hadden die korrels nog enigszins nut omdat gewone grond vrij snel dichtslempt door het watergeven en zandgrond het water danig snel doorliet zodat een waterbuffer onderaan geen slecht idee was. Het gebruik van argexkorrels onderaan de pot is eigenlijk achterhaald en wordt haast

niet meer toegepast. De potgrond die we vandaag gebruiken is dan ook dermate uitgekiend naar natuurlijke drainage toe dat kleikorrels eigenlijk niet meer nodig zijn.


Relevante artikels:

Potplanten, hoe ga je te werk?

Moeten er gaten zijn in mijn bloempotten?

Gepost : 20 mei 2011
Top 

Onderwerp: "Kleikorrels (argex) in bloempotten?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1