Corona-update: Er zijn reeds veel tekorten, het is daarom aangeraden tijdig te bestellen! klik hier voor meer info. De levertermijn is 3 à 6 werkdagen

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Haagplanten voor op terras of balkon"

   
Door: Jan de tuinman

Welke haag kies ik het best om in bloembakken te planten op een terras of balkon?

Steeds meer komt de vraag naar een groenscherm voor daktuinen, dakterassen en balkons. Deze planten moeten willens nillens in potten, bakken of kuipen geplant worden. Door de specifieke omstandigheden in bakken, namelijk een beperkte wortelruimte en de daarmee samenhangende beperkte voorraad water maken dat de beplantingskeuze in bakken geen gemakkelijke zaak wordt, kleine plantjes vormen geen probleem, maar grotere planten voor groenschermen vragen onmiddellijk veel meer water en sowieso is de keuze dus beperkt.

Planten voor hagen in bakken:

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg)

Een goede keuze als je wat zon hebt. Het is een gezonde, vrij snel groeiende en niet te opvallende struik; mooi als achtergrond voor andere terrasplanten in pot. Let wel: hij groeit van nature even breed als hoog; geef hem de ruimte om, zeker aan de basis, iets breder te groeien; zo'n 60 cm als dat kan. 2 x per jaar snoeien, tussen mei en september. De eerste jaren de omhoog groeiende takken met de helft van het nieuwe deel inkorten, om de vorming van zijtakken (haagstructuur) te bevorderen. Daardoor groeit de plant natuurlijk iets trager omhoog, maar heb je na 3-4 jaar wel een goed dichte zichtkering.

Taxus baccata (venijnboom)

Geen snelle groeier, maar te koop in grotere maten zodat je van het eerste jaar af meer privacy hebt. Verdraagt schaduw, vraagt voedselrijke grond met kalk.

Buxus (Palm)

Voor lage hagen kan Buxus als haagje ook in bakken toegepast worden. Een afwisseling van buxushaagjes met buxussnoeivormen zoals bollen of kegels is beslist een aanrader.

Lavendel

Lavendel is zeer goed droogteresistent en is daarom een aanrader voor kleine haagjes in potten en bakken. Pyracantha 'Orange glow' of 'Golden Charmer'; originele keuze voor zonnig terras, met de bloei en de bessen (ook wel doornen!). Moet je de eerste jaren wat leiden. Niet veeleisend qua grond.

Bamboes

Bamboes zijn sterke en solide planten die tegen een stootje kunnen. Ondanks hun omvang en grote bladmassa doen bepaalde soorten het goed in potten en bakken. Ideaal dus om een goenscherm mee te creëren. Door de minder omstandigheden in potten en bakken moet er wel rekening mee houden dat ze iets minder snel zullen groeien en afhankelijk van de grootte van de pot, lager zullen blijven dan de maximale hoogte die ze anders bereiken. Zie ook artikel: Bamboe op terras

Phyllostachis aurea (Gouden bamboe)

De groene kleur van de halmen verkleurt bij het ouder worden, in de volle zon worden de takken goudkleurig, vandaar de naam Gouden bamboe. In pot zal Phyllostachis maximaal een 2à 3 meter hoog worden. Deze hoge losgroeiende bamboe met geelgroen hout kan droogte verdragen. Phyllostachis aurea doet het uitstekend als solitairplant, haag, groenscherm en in pot.

Fargesia (Bamboe)

Fargesia is wellicht het meest aantrekkelijke geslacht bamboe. Deze planten met sierlijke bladeren en dikwijls opvallend gekleurde scheuten zijn uitstekend geschikt voor het terras, in het bijzonder de Fargesia Jiu Daarenboven zijn fargesias polvormend en niet woekerend. In potten is voldoende water geven wel de boodschap.

Hou er wel rekening mee dat je bloembakken hoog genoeg zijn (+- 50cm.) zodat de planten voldoende plaats hebben om in te wortelen. Liever grote bakken met 3 à 4 planten dan individuele bakken per plant. Haag in potten bakken kuipen terrasplant hagen Balkonafscheiding bloembak zicht van de buren balkon zichtscherm groenscherm op terras groenscherm

Meer informatie over terras en balkonplanten en hun onderhoud vindt je hier

Gepost : 23 mei 2009
Top 

Onderwerp: "Haagplanten voor op terras of balkon"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1