Jan's tuinboek

Onderwerp: "balkonafscheiding"

   
Door: Jan de tuinman

Ik zoek voor de afscheiding met het balkon van mijn buren een snelgroeiende, groenblijvende haagplant die ik in een bloembak kan zetten. Ik denk zelf aan Eleagnus...? Graag advies.

Gepost : 30 mrt. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Hanneke,

Elaeagnus ebbingei is een goede keuze als je wat zon hebt; een gezonde, vrij snel groeiende en niet te opvallende struik; mooi als achtergrond voor andere terrasplanten in pot. Let wel: hij groeit van nature even breed als hoog; geef hem de ruimte om, zeker aan de basis, iets breder te groeien; zo'n 60 cm als dat kan. 2 x per jaar snoeien, tussen mei en september. De eerste jaren de omhoog groeiende takken met de helft van het nieuwe deel inkorten, om de vorming van zijtakken (haagstructuur) te bevorderen. Daardoor groeit de plant natuurlijk iets trager omhoog, maar heb je na 3-4 jaar wel een goed dichte zichtkering.

Wat kan nog?

Taxus baccata, niet snelgroeiend maar te koop in grotere maten zodat je van het eerste jaar af meer privacy hebt. Verdraagt schaduw, vraagt voedselrijke grond met kalk.

Pyracantha 'Orange glow' of 'Golden Charmer'; originele keuze voor zonnig terras, met de bloei en de bessen (ook wel doornen!). Moet je de eerste jaren wat leiden. Niet veeleisend qua grond. Snelgroeiend.

Ligustrum ovalifolium, zon en schaduw; klassieke haag. Niet veeleisend qua grond. Snelgroeiend.


Hou er wel rekening mee dat je bloembakken hoog genoeg zijn (+- 50cm.) zodat de planten voldoende plaats hebben om in te wortelen. Liever grote bakken met 3 à 4 planten dan individuele bakken per plant.


Meer informatie over terras en balkonplanten en hun onderhoud vindt je hier


Succes,

Jan

Gepost : 31 mrt. 2008
Top 
Door: Hanneke

Kan ik Eleangus ook in grotere formaten kopen? Het balkon ligt trouwens pal op het zuiden...

Gepost : 31 mrt. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo,


Jazeker, deze zijn leverbaar tot 100 à 125 cm.

Nog grotere maten zijn verkrijgbaar op aanvraag.


Voor meer informatie zie: elaeagnus ebbingei


Succes,


Jan

Gepost : 12 mei 2008
Top 

Onderwerp: "balkonafscheiding"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1