We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Verwaarloosde gemengde haag snoeien"

   
Door: Vragen van

Beste Jan,


Wij hebben een gemengde haag van meidoorn, sleedoorn en hondsroos die al enkele jaren niet werd gesnoeid en lange uitlopers heeft gevormd. De meidoorn lijkt meer op boompjes in een rij dan op een haag.


Ik heb de haag proberen snoeien (machinaal en met de takkenschaar) maar de haag is niet mooi dicht. Vooral onderaan zitten grote gaten.


Hoe krijg ik de haag terug mooi dicht?


. Zou het een oplossing zijn om de haag volledig terug te snoeien tot net boven de grond (25 cm) en hopen dat alles terug begint uit te schieten;

. Jonge plantjes aankopen en voor de gaten planten;

. Wat ik elders had gelezen op het internet: het ene jaar de ene kant van de haag terugsnoeien tot bijna tegen de stam; en het tweede jaar de andere kant terugsnoeien tot tegen de stam;

. De haag rooien en volledig opnieuw beginnen;

. Of moeten wij ons daar geen zorgen over maken en zal de haag vanzelf dichtgroeien?


Beste groeten,

Bart.

Gepost : 5 jul. 2012
Top 
Door: Jan de tuinman

Bart,

De oplossingen die je zelf aangeeft kunnen allemaal een oplossing bieden. Wellicht zal je best af zijn met ergens een "tussenoplossing".


Terugsnoeien tot op grond is een goede oplossing, je begint eigenlijk opnieuw. Je hebt bovendien het voordeel dat je begint met ingewortelde planten die heel groeikrachtig zijn. Normaal zal de uitval heel beperkt zijn.


Ook de gaten opvullen met jongen plantjes kan je doen. Het is wel niet zo evident om de jonge plantjes tussen de oude wortels te planten. Ik zou dit enkel doen als er niet te veel gaten op te vullen zijn.


Het ene jaar de ene kant snoeien, het volgende jaar de andere kant is een wat halfslachtige oplossing, die vooral toegepast wordt om geen privacy te verliezen.


Rooien en opnieuw beginnen is wel heel erg drastisch. Je begint wel weer met een schone lei en je kan eventueel ook een andere soort kiezen.


De haag zal zich wel enigszins herpakken en sommige delen gaan vanzelf terug dichtgroeien. Dat zal wel een tijd duren. Planten hebben altijd de neiging om best bovenaan te groeien dan langs onder (topdominantie).


Ik veronderstel dat je die haag nog maar pas gesnoeid hebt (rond juni-juli). Ik zou even afwachten en de volgende maanden bekijken hoe de haag zich herpakt en of er onderaan de planten nieuwe scheuten gevormd worden die de gaten kunnen dichtgroeien.

Volgende winter kan je dan evalueren of je terugsnoeit tot op de grond of een beperkt aantal gaten dichtplant...


Groeten,

Jan

Gepost : 5 jul. 2012
Top 

Onderwerp: "Verwaarloosde gemengde haag snoeien"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1