Jan's tuinboek

Onderwerp: "Snoeien van voorjaarsbloeiende heesters"

   
Door: Jan de tuinman

Snoeien van voorjaarsbloeiende heesters

Deze kunnen nog steeds gesnoeid worden als dit nog niet zou gebeurd zijn. Heesters als Deutzia, Kolkwitzia, Philadelphus , Weigelia ... kunnen gesnoeid worden eens ze uitgebloeid zijn.

Snoeien begint altijd met het wegknippen van dood en beschadigd hout. Takken die naar binnen in de struik gericht zijn, takken die elkaar kruisen of dwarsen en tegen elkaar slepende takken worden verwijderd tot op een naar buiten gerichte kleinere, jongere scheut.

Wortelscheuten die te ver van het centrum van de plant ingeplant staan ga je eveneens verwijderen. Vervolgens ga je de plant “verjongen”. Je knipt een aantal oude takken tot tegen de grond weg, ten voordele van jonge takken.

Daarna ga je de planten eventueel inkorten en verlichten: Je kort de nog resterende takken in tot op een naar buiten gerichte jongere zijtak. Zo ga je de plant uitdunnen zodat opnieuw ruimte is voor nieuw jong schot. Je respecteert hierbij de natuurlijke groeivorm van de plant zodat de eigenheid van de plant niet verloren gaat.

Bij rozen neem je de grondscheuten weg. Beter dan deze boven de grond af te knippen kan je een putje graven en de takken bij de wortel wegknippen.

Relevante artikels: Planning voor de zomer

Zie ook: Clematis - Rhododendron - Magnolia snoeien na bloei

Klik hier voor een volledig overzicht van voorjaarsbloeiende heesters

Voor meer informatie omtrent snoeien klik hier.

Gepost : 6 jun. 2009
Top 

Onderwerp: "Snoeien van voorjaarsbloeiende heesters"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1