Corona-update: Er zijn reeds veel tekorten, het is daarom aangeraden tijdig te bestellen! klik hier voor meer info.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "snoeien van taxus"

   
Door: Jan de tuinman

Een kleine 2 jaar gelden nu heb Taxus planten besteld van 80cm hoog.


Het is de bedoeling natuurlijk dat die veel hoger worden. Afhankelijk van de plek zou ik ze graag 1,50 tot 2 m hoog krijgen. Ik ben maar een leek op het gebied van tuinieren dus ik wist niet hoe ik die planten het best snoei. In mijn omgeving hoor ik 2 adviezen die elkaar volledig tegenspreken dus stel ik de vraag aan u. Op dit moment zijn de planten bijna een meter hoog.


Als ik wil dat ze zo snel mogelijk groeien, moet ik ze dan aan de top snoeien of moet ik dat juist niet doen? De ene zegt dat ik de groei in de hoogte stil leg als ik de toppen snoei, de ander zegt dat ik de planten daarmee net aanspoor om naar boven te groeien. Wie heeft er nu gelijk?


Mijn intuïtie zegt me dat ik de toppen niet mag snoeien. Vroeger thuis hadden we een coniferenhaag en mijn vader snoeide de toppen er af als ze hoog genoeg waren zodat ze niet meer doorgroeiden. Omdat taxus toch ook een soort naaldboom is ben ik geneigd te denken dat die redenering daar ook op gaat. Maar zoals ik al zei, ik ben maar een leek.

Gepost : 25 feb. 2012
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Johan,


Eerst en vooral moet je inderdaad kijken welke soort haag je hebt. Bij coniferen en bv. Beuk(Fagus), Haagbeuk, (Carpinus), Hulst (Ilex) snoei je de top best niet in voor ze de gewenste hoogte bereikt hebben.


Meer informatie in onderstaande artikels:


* Scheren van diverse types hagen

* Hoe een haag scheren?

Gepost : 26 feb. 2012
Top 

Onderwerp: "snoeien van taxus"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1