Corona-update: Het is zeer druk en er zijn reeds veel tekorten, daarom zijn er afwijkende levertermijnen!! klik hier voor voor meer info!. 

Jan's tuinboek

Onderwerp: "snoeien van leibomen"

   
Door: Anoniem

Wat is de beste periode om de leibomen te snoeien?

Wij moeten het raam om te leiden nog zetten (bomen zijn geplant in april). De onderste takken zitten heel laag en moeten er dus af; maar wanneer doen we dit het best? Mag dit nu nog? Of beter wachten tot het najaar?


groetjes,


Sofie

Gepost : 10 jun. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Sofie,


De onderste ongewenste takken kan je op eender welk moment gaan afknippen. Meestal begint de onderste tak op +- 2 meter, alles daaronder kan je reeds wegknippen.


De bovenste takken kan je pas gaan snoeien wanneer de geleiding geplaatst is. Enkel dan kan je weten welke takken je moet behouden en welke wegsnoeien.

Leibomen verdragen snoei goed en je kan eigenlijk op elk tijdstip gaan snoeien behalve tijdens de eerste groeischeut in april en mei. Brij traaggroeiende soorten kan je volstaan met één snoeibeurt per jaar. Dit doe je dan best als het blad gevallen is zodat je de takstructuur duidelijk kan zien.

Snelgroeiende soorten als linde (Tilia) en plataan (Platanus) snoei je beter tweemaal per jaar, éénmaal in de zomer vanaf juni en éénmaal in de winter.


Relevante producten:

* Steunpaal voor leiboomcontructie


Relevante artikelen: Leibomen: verschillende mogelijkheden

Groeten,


Jan

Gepost : 10 jun. 2009
Top 

Onderwerp: "snoeien van leibomen"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1