ATuin is momenteel gesloten voor de zomerstop.
U kan wel een bestelling plaatsen maar de levering is ten vroegste vanaf eind augustus!!
We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Snoeien van hortensia 'paniculata en 'arborescens'"

   
Door: Jan de tuinman

Snoeien van Hortensia's

die bloeien op het hout van hetzelfde jaar:

Hydrangea paniculata, Hydrangea arborescens

Pluimhortensia en Hortensia 'Annabelle' kan je beginnen snoeien na de bloei, dat is vanaf oktober. Voor een goed zicht op de takstruktuur van de plant wacht je echter best tot ook de bladeren van de plant gevallen zijn. Pluimhortensia's en Annabellen bloeien op hout dat hetzelfde jaar gevormd werd. De plant bloeit dus de volgende zomer op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden. Dus nooit op het einde van het voorjaar, net voor de bloei, gaan snoeien!!

Om te beginnen snoei je de struikjes terug tot op 10 a 20 cm boven de grond. Heb je nogal wat struiken te snoeien kan je dit gaan doen met de haagschaar. Je knipt de struiken dus min of meer in een bolvorm.

Daarna ga je met de snoeischaar het resterende deel uitdunnen: dode takken, oude takken, takken met een eigenaardige snoeivorm door vroegere snoei, takken die naar het midden van de struik gericht zijn gaan er onverbiddelijk uit. Om grote bloemen te bekomen de plant uitdunnen tot op 5 a 10 primaire scheuten.

Een jaarlijkse, drastische snoei vormt geen probleem voor pluimhortensia's en Annabellen. Integendeel, op deze manier dragen de planten elk jaar opnieuw rijkelijk bloemen.

LET OP: deze manier van snoeien is enkelvan toepassing op Pluimhortensia en Hortensia 'Annabelle' ! Voor andere struiken: Snoeien van bloeiende struiken

Gepost : 3 okt. 2009
Top 

Onderwerp: "Snoeien van hortensia 'paniculata en 'arborescens'"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1