Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

Snoeien van hortensia

MAG IK HORTENSIA SNOEIEN ZO JA WANNEER EN HOE EN WELKE SOORTEN GEVEN DEZE HET JAAR NADIEN DAN NOG BLOEMEN

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Hallo Willy,

 

Hortensia's mag je snoeien, maar de 'kunst' is inderdaad te maken dat je het volgende jaar ook nog bloemen hebt. Alhoewel, het is helemaal niet zo moeilijk.

 

Je moet wel een onderscheid maken tussen drie groepen hortensia's: Hortensia 'macrophylla' Hortensia 'serrata' en Hortensia Quercifolia bloeien op hout dat het vorige jaar gevormd werd.


Hortensia 'paniculata'
en Hortensia 'arborescens' bloeien op hout van hetzelfde jaar (zie onderaan).

 

Waarschijnlijk gaat het in jouw geval om een Hortensia macrophylla. Deze hortensia's bloeien dus op de takken die het vorige jaar gevormd werden. Deze takken mag je dus absoluut niet wegknippen, anders heb je volgend jaar geen bloemen!

 

Vooreerst begin je met het wegknippen van de uitgebloeide bloemen. Daarna ga je tegen de grond alle dode en zwakke takken wegknippen. Dun de struik vanaf de basis uit zodat de kern van de plant over voldoende licht kan beschikken. De sterke, jonge scheuten mag je niet gaan wegknippen, op deze scheuten hebben zich immers al bloemknoppen gevormd die volgend jaar gaan bloeien.

 

Tenslotte ga je de struik wat uitdunnen:

je verwijderd de dode, zwakke takken, takken die naar het centrum van de plant groeien en takken die tegen elkaar slepen tot op een vertakking zodat de kern van de planten terug licht krijgt.

 

De snoei van de andere Hortensia soorten: de Hydrangea paniculata en Hydrangea arborescens vindt je in volgend artikel: Snoeien van hortensia paniculata en arborescens.

 

Succes,

Jan

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?