We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Snoeien van bomen"

   
Door: Jan de tuinman

Snoeien van bomen

Bomen vormen als het ware het dak van je tuin. Helaas wordt een boompje door de jaren heen soms een woudreus. Een weloverwogen keuze kan veel problemen en snoeiwerk voorkomen, kies dus een boom volgens de grootte van je tuin. Een boom die voldoende ruimte heeft, hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden.

In volgende gevallen moet je echter wel snoeien:

  • De onderste takken hangen te laag, bv. bij een jonge boom naast terras of oprit of bij een oude boom waarvan de onderste takken doorzakken: verwijder, gespreid over enkele jaren, de laagst hangende takken. Snoei eerst de dikste takken weg, ook al zijn dat niet de allerlaagste. Gaat het om zeer dikke takken, houd het dan bij 1 zijtak per jaar. Staan de te verwijderen takken in een krans rond de stam, haal dan niet alle takken van de krans ineens weg.

  • De boom heeft een dubbele kop (de doorgaande stam is in twee gesplitst): verwijder 1 van de 2 koppen.

  • De boom is geënt en er zijn wilde scheuten op de onderstam.

  • Dode takken of gebroken takken, tegen elkaar schurende takken, naar binnen groeiende takken.

Doe dit snoeiwerk in de zomer, als de boom zich het vlugst herstelt van de snoei. Kort nooit een tak in, maar snoei de ongewenste tak tot op de hoofdtak of stam terug.

Met speciale snoei- en leitechnieken kunnen we bepaalde bomen in zowat iedere gewenste vorm dwingen, denk maar aan knotwilgen, leilindes, dakplatanen. Of je kun ze voorgesnoeid aankopen.

Voor meer informatie omtrent snoeien klik hier.

Gepost : 14 mrt. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Ik heb een vraagje betreffende het snoeien van hazelaars. De vorige eigenaars van onze woning hebben 3 hazelaars geplant in onze tuin. Op zich vinden wij dit al véél te véél voor zo'n kleine tuin (ong. 250 m²). Het zijn echter ongelofelijk mooi bomen, daarom zouden we graag 1 houden. Hij is echter tamelijk hoog (ik ben slecht in schatten, maar hij is hoger dan het dak van ons huis). Kunnen wij die in hoogte een stuk terugsnoeien? En indien dit mogelijk is, wanneer doen we dit het best?

Gepost : 27 mei 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Annick,


Hazelaar verdraagt goed snoei, je kan hem dus gerust in de hoogte inkorten.

Je snoeit hazelaar best in rustperiode, in bladerloze toestand dus, laat in de herfst of vroeg in de lente.

Vooreerst ga je aan de grond knippen zodat je nog vijf of zes hoofdstammetjes overhoudt. Daarna knip je alle dood hout weg. Takken die slepen of elkaar kruisen knip je weg. Naar binnen gerichte takken knip je ook weg. Tenslotte knip je de takken terug tot op een jongere, kleinere scheut.

Succes,


Jan

Gepost : 27 mei 2009
Top 
Door: Annick

Ok, bedankt voor de informatie!

Gepost : 28 mei 2009
Top 

Onderwerp: "Snoeien van bomen"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1