Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

snoeien pas geplante liguster

Geachte,

Heb nu een week geleden een ligustur ovalifolium haagje geplant.

Hier en daar lees ik dat je bij bij planten al meteen de haag mag snoeien. Wil dit dan zeggen dat ik die plant (nu tussen 60 en 80 cm hoog) meteen een beurt moet geven ??

Vr gr; kristof

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Hallo Kristof,

Het is inderdaad belangrijk om een jonge haag veel te snoeien zodat je en mooie "volle" haag krijgt.

Meer informatie hierover in volgend artikel:De perfecte liguster haag

Groeten,

Jan

Geplaatst door Jan

En mag ik dat nu (midden november) reeds doen, of wacht ik best tot in het voorjaar ?

Kristof

ATuin

Geplaatst door Jan

Ik zou wachten tot in het voorjaar, het is nu reeds te laat.

Ligustrum kan schade oplopen door vorst als de snoeiwonden nog niet helemaal verhard zijn:

"Hagen kunnen ook in november nog geschoren worden als dit nog niet gebeurd zou zijn. Enkel voor hagen die vorstgevoelig zijn zoals Ligustrum (Liguster), Prunus laurocerasus (Laurierkers), Prunus Lusitanica (Portugese Laurier) is het nu te laat en wacht je beter tot het voorjaar om te gaan scheren. Het risico op invriezen wordt immers te groot door de snoeiwonden die ontstaan bij het scheren. "

ATuin

Geplaatst door Jan

Dank voor het antwoord !

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Geachte,

Ondertussen heb ik het nog niet aangedurfd om te gaan snoeien in mijn ligusterkes. Ondertussen zijn die wel heel mooi aan het groeien.

Nu denk ik er toch aan om deze eens wat in te knippen,

Mag dit nu gebeuren ? Ik zou wel wachten tot het wat minder warm is! En hoeveel mag ik af doen? Enkel de nieuwe jionge groene scheuten of mag ik verder snoeien ?

Groeten Kristof

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Hallo Kristof,

Snoeien doet groeien is bij liguster zeker een gepaste stelregel! Een liguster gaat vertakken op de plaats waar je gaat knippen. Te weinig knippen zal bij liguster leiden tot een losse, lege haag met lange takken met weinig blad.

Wachten tot de hittegolf voorbij is, is wel een goed idee. Maar veel snoeien, en kort snoeien is bij liguster hét recept om tot een goed vertakte gesloten haag te komen. Je kan uw haag gerust héél smal scheren (20 cm) breed. In de hoogte knip je best terug tot op 50 cm boven de grond. Een daarna beetje bij beetje dikker en hoger scheren.

Ik heb zelf heel wat ligusterhagen staan. De eerste twee jaar knipte ik die 5! maal per jaar. Dat gaat dan heel snel: je hoeft enkel de toppen af te doen, en je hebt nauwelijks snoeiafval. Het resultaat mag wel gezien zijn: een heel goed vertakte haag die mooi gesloten is.

Na de hittegolf: scheren dus!

Meer info vindt je in het artikel: De perfecte ligusterhaag.

Succes,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Ik ben zojuist verhuisd en aan de zijkant van het huis staat een ligusterhaagje. Nou ja, haag, dat is veel gezegd.

Deze aanplant staat er al twee jaar. Het zijn dunne sprieten van ongeveer een meter hoog die ver van elkaar afstaan en wel wat vertakkingen hebben. Het lijkt absoluut niet op een haag. Je kijkt er dwars doorheen en het zijn veelal takken met wat zijtakjes.

De wind waait er stevig, heel stevig en de grond is zanderig met veel stenen in. (bouwafval?) Er is wel voldoende grond voor de heg.

Het is een armetierig gezicht. Wat kan ik doen om er een compact hegje van te maken? Zelf dacht ik het geheel te snoeien tot zo’n twintig centimeter boven de grond. Ik vraag me af of ik er mogelijk nieuwe plantjes tussen moet zetten.

ik ben echt benieuwd naar uw advies. 

 

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Beste,

Ik heb een legusterhaag gepland als afscheiding naar de straatkant.

De bedoeling is dat deze zo hoog als mogelijk wordt om volledig weggestoken te zitten, Nu ik woon in een groene omgeving en mijn buren raden mij aan deze al te snoeien om de groei te bevorderen,

Dat heb ik dan ook gedaan en 1/3 van de bovenkant eraf genomen,  zoals jullie hierboven vertellen vanaf dat punt vertakt hij dus.

Nu al die nieuwe takken beginnen ook goed te groeien en mijn haag is ondertussen 1.7m.

Maar nu lees ik overal als je een hoge haag wenst je enkel maar de zijkanten mag snoeien en pas de bovenkant als deze op gewenste hoogte is.

 

Kan dat dan kwaad wat ik nu gedaan heb of welk effect zal dit nu hebben want ik had mijn graag minsten 2.5meter hoog zien worden.

 

Alvast bedankt,

Groeten Sandro!

Geplaatst door sandro uit oedelem

    Hallo Sandro,

    Of je de toppen moet snoeien is verschillend van haagplant tot haagplant.Bij bv. haagconiferen en beuk is dit niet aan te raden, maar bij Liguster wel.Meer info hierover in dit artikel: Hoe een haag scheren

    Je heb het dus goed gedaan en dat zal geen negatieve invloed hebben op de hoogte.Je mag dit volgend voorjaar nog eens herhalen, een 20 cm. insnoeien dan. Op deze manier zal je ook een mooie volle haag krijgen waar je niet meer door kan kijken.Meer info over het snoeien van een ligusterhaag vindt je in het artikel: De perfecte ligusterhaag.

    Nog veel plezier met de haag!Groeten,Jan

    ATuin

    Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?