ATuin is momenteel gesloten voor de zomerstop.
U kan wel een bestelling plaatsen maar de levering is ten vroegste vanaf eind augustus!!
We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Snoeien eind juni"

   
Door: Jan de tuinman

Snoeien eind juni

De voorjaarsbloeiende heesters moeten tegen het begin van de zomer gesnoeid worden, indien dit nog niet zou gebeurt zijn moet je deze dringend gaan aanpakken, anders heb je volgend jaar geen bloei.
Meer info in:  Snoeien van voorjaars- en winterbloeiende struiken.

De struiken en heesters die in de zomer gaan bloeien worden in analogie met de voorjaarsbloeiers gesnoeid na de bloei. In tegenstelling tot de voorjaarsbloeiers gaan we deze echter niet onmiddellijk na de bloei gaan snoeien maar in de winter of, wanneer het risico op vorstschade te groot is, het volgende voorjaar in maart of april.

Aan het begin van de zomer trekken de hagen onze aandacht omdat ze er al redelijk wild beginnen uit te zien. Een bewolkte zomerdag is ideaal om met de haagschaar aan de slag te gaan. In de volle zon scheren is geen goed idee, de kans op verbranding is te groot, zeker buxus is hier gevoelig voor. Ook snoeivormen kunnen we nu onder handen nemen en terug in de gewenste vorm knippen. Meer info over hagen scheren vindt je in het artikel: “Hoe een haag scheren”.

De tuin bereikt in de zomer haar hoogtepunt: de meeste planten bloeien nu eenmaal in het zomerseizoen. Om de bloei wat te rekken knippen we de uitgebloeide bloemen van planten weg. Door het afknippen van de bloemen belet je de plant om zaad te vormen en zal ze opnieuw gaan bloeien in de poging alsnog zaad te vormen.

Enkel bij vruchtdragende planten is het NIET aangewezen de bloemen weg te knippen. Dit is ook zo bij besdragende planten en rozen die mooie rozenbottels dragen.

Sommige planten vormen ongewenste opslag zoals lindes (wortelopslag), Rhododendrons, Seringen... Bij prunus (sierkers) zien we vaak dat de onderstam ongewenste takken vormt. Tenslotte zijn ook de wilde scheuten bij rozen – dit zijn takken die gevormd worden door de wortel- overbekend.

Al deze ongewenste takken gaan we direct wegknippen vanaf het ogenblik dat we ze aan de plant zien verschijnen. Bij rozen knippen we niet tegen de grond weg, maar graven we de grond rond de uitlopers weg en knippen we de ongewenste uitlopers dicht bij de basis weg.

Relevante artikels: Planning voor de zomer

Gepost : 27 jun. 2009
Top 

Onderwerp: "Snoeien eind juni"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1