We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Snoeien bij aanplant"

   
Door: Jan de tuinman

Snoeien bij aanplant

Algemene regels:

  • snoei bij planten met blote wortels de gebroken en beschadigde delen weg.

  • snoei gebroken takken weg

Bomen

Bomen snoeien we bij aanplant nauwelijks, tenzij volgens de algemene regels.

Kort geen takken in maar verwijder indien nodig de gehele tak of twijg. (zie snoeien van bomen)

Hagen

kunnen eventueel tot 2/3 teruggeknipt bij aanplant (dus 1/3 wegsnoeien), zo worden ze compacter en voller. Maar dit is niet van toepassing voor alle haagplanten. --> Meer info in dit artikel:

Kleinfruit

Bessenstruiken en bessen op stam snoei je niet bij aanplant, tenzij de plant minder dan 5 gesteltakken heeft; in dat geval snoei je alle takken en twijgen tot op 2 à 3 ogen boven de grond of stam. Bramen en frambozen snoei je na aanplant in het voorjaar tot op 20 cm, zodat er meer grondscheuten worden gevormd. Het eerste jaar heb je dan geen vruchten, het jaar daarop wordt dit ruimschoots gecompenseerd. Druiven en kiwi snoei je na aanplant in december of januari op de plaats waar je gesteltakken wil laten ontstaan.

Rozen

Rozen snoei je in het voorjaar op 2 à 3 ogen, zo ontstaan er nieuwe scheuten in of laag bij de grond. Ook klimrozen snoei je het eerste jaar best kort boven de grond, tot op 5 à 7 ogen. Steeds schuin knippen net boven een naar buiten gericht oog. Laat je een te lange stomp zitten, dan kan er rotting ontstaan, snij je de tak te dicht tegen de knop af, dan kan je die beschadigen.

Klim- en slingerplanten

Heeft de plant 4 of meer takken, laat hem dan zo. Heeft ie er minder, snoei ze dan kort boven de grond af; er moeten wel 4 à 5 goed zichtbare levende ogen overblijven.Bind de planten niet direct aan; na het planten zakt de grond nog na ; de planten zouden zich -ophangen- .

Vaste planten, varens, grassen, kruiden

In het voorjaar, bij aanplant tot op 5 cm boven de grond snoeien, daarbij letten op levende ogen of knoppen. Groenblijvende vaste planten enkel op deze wijze snoeien als er dan nog zichtbaar levende knoppen en bladeren aanwezig zijn; anders hergroeien ze moeilijk.

Voor meer informatie omtrent snoeien klik hier.

Gepost : 14 mrt. 2008
Top 

Onderwerp: "Snoeien bij aanplant"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1