Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

snoeien appelboom

Dag Jan

Mogen de laaghangende en nogal breed uitstekende takken van een appelboom weggesnoeid worden (om er nog onderdoor te kunnen)?

Mijn vader had vroeger zijn jonge appelbomen gesnoeid en heeft nooit meer appels gehad, ik zou niet graag dezelfde fout maken.

Dank je

Diane

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Hallo Diane,

Je mag met een gerust hart de hinderlijke takken van uw appelboom gaan weghalen.

Dat een boom geen vruchten meer geeft na het snoeien is mogelijk het eerste jaar na het snoeien (of in geval van drastische snoei de eerste jaren) . Maar dat ze nooit geen vruchten meer geven omwille van die éénmalige snoei is onmogelijk.

Het feit dat hij nooit vruchten heeft gehad zal andere oorzaken gehad hebben dan het snoeien alleen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er geen bestuivers meer voorhanden waren.

Groetjes,

Jan

Geplaatst door Jan

Dank je wel, Jan.

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

In bovenstaand bericht kwam de foto niet door, hier is die foto:

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Pieter,

Er hangen wel heel veel appeltjes aan de bomen, maar of die allemaal zullen uitgroeien tot mooie, grote appels is heel twijfelachtig.

Het lijkt mij hier aangewezen om de appels te gaan uitdunnen. Zo zal je wel minder appels hebben, ze zullen wel beter zijn: ze zullen groter en sappiger zijn.

De takken wat opbinden kan hier ook een oplossing zijn.

Groeten,

jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Bedankt Jan!

Ik heb je raad opgevolgd en vandaag de appelboom ferm uitgedund. De takken zijn nu duidelijk heel wat minder belast, al blijven we het wel opvolgen wanneer de appels groter worden (dan zal misschien nog verdere uitdunning nodig zijn). Liever dit jaar weinig (maar goede) appels en een appelboom die blijft leven, dan hem kapot te maken door alles te laten hangen.

Dat opbinden heb ik nog nooit gedaan, maar het lijkt me wel een ideale manier om de zwaar belaste takken wat rust te gunnen. Welk materiaal gebruik je hier best voor en bind je op aan het uiteinde van de tak of ergens middenin?

Groeten

Pieter

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker

Pieter,

Je bindt best aan in het midden van een tak. De dunne uiteinden zijn te zwak om dat gewicht te dragen en zouden afbreken. Je bindt aan van een tak en je bindt die op naar de stam of naar een stevige tak.

Je kan hiervoor gewoon koord gebruiken, of flexibele plastic binddraad, zo bekom je een "flexibeler" geheel dat bij wind nog wat kan meebewegen.

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?