Jan's tuinboek

Onderwerp: "snoei zilverlinde"

   
Door: Luc

ik heb langs beide zijden van mijn oprit zilverlindes staan,maar ze worden wel te hoog en te breed ik zou ze graag terug snoeien hoe kan ik dit best doen om de vorm van de boom te behouden

dank als u hier op wilt antwoorden

luc

Gepost : 6 dec. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Luc,


Lindes ga je het beste snoeien in het late najaar of in de winter als het niet vriest, als de bomen zonder blad staan dus. Snoeien in de late winter en vroege voorjaar is te vermijden omdat de lindes dan gaan bloeden.

Linde reageert goed op snoeien. Na het snoeien zal de linde zich snel herstellen en nieuwe takken gaan vormen.

Om de mooie kroonvorm te behouden ga je voor het snoeien de boom eens vanop een afstand bekijken. Je moet de kruin als het ware 30 of 40 % gaan verkleinen.

Om een mooie kruin te bekomen na het snoeien moet je, indien mogelijk, een evenwicht nastreven van

tussen éénjarig, tweejarig en meerjarig hout. Enkel de buitenkant van de takken afknippen is dus niet aangewezen. Beter is de kruin uit te dunnen en ervoor te zorgen dat ook nog jonge takken aanwezig zijn op de boom na het snoeien. Je kort de oudere takken af ter hoogte van een naar buiten gerichte jongere tak.

Door uit te dunnen verkrijg je een open kroon waarin jonge scheuten voldoende licht hebben om te ontwikkelen.

Verder verwijder je alle dode takken, kruisende takken, tegen elkaar slepende takken, takken die naar binnen in de boom groeien.KLIK HIER voor een overzicht van diverse Lindes.

Gepost : 17 jan. 2010
Top 

Onderwerp: "snoei zilverlinde"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1