Jan's tuinboek

Onderwerp: "Snoei Spiraea Japonica Genpei"

   
Door: Jan de tuinman

Hallo,

Ik heb dit voorjaar een 60-tal Spiraea Japonica Genpei gepland.

Wanneer en hoe zou ik deze het beste snoeien?

Dank bij voorbaat!

Gepost : 26 sep. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Thomas,


Spiraea japonica 'Genpei' kan je beginnen snoeien na de bloei, dat is vanaf oktober.

Voor een goed zicht op de takstruktuur van de plant wacht je best tot ook de bladeren van de plant gevallen zijn. Spiraea japonica bloeit op takken die hetzelfde jaar gevormd werden. De plant bloeit dus in de zomer op de takken die in het voorjaar gevormd zijn.

Om te beginnen snoei je de struikjes terug tot op 10 à 20 cm boven de grond. Heb je nogal wat struiken te snoeien kan je dit gaan doen met de haagschaar. Je knipt de struikjes dus min of meer in een bolvorm.

Daarna ga je met de snoeischaar het resterende deel uitdunnen: dode takken, oude takken, takken met een eigenaardige snoeivorm door vroegere snoei, takken die naar het midden van de struik gericht zijn gaan er onverbiddellijk uit.

Een jaarlijkse, drastische snoei vormt geen probleem voor Spiraea, integendeel, op deze manier dragen de planten elk jaar opnieuw rijkelijk bloemen.


Succes,


Jan

Gepost : 28 sep. 2009
Top 
Door: Thomas

Hoi Jan,


Als ik nu snoei (misschien maar enkele weken voor de eerste vorst, wie weet?) loop ik dan niet het risico dat de plantjes, vermits ze pas dit jaar gepland zijn, deze eerste snoei niet overleven?


MVG,

Thomas

Gepost : 30 sep. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Thomas,


Snoeien voor de vorst is normaliter geen probleem, Spiraea japonica 'Genpei' is voldoende winterhard om daar tegen te kunnen. Als je twijfelt kan je natuurlijk ook wachten tot in februari- maart om te snoeien.


Groeten,


Jan

Gepost : 1 okt. 2009
Top 

Onderwerp: "Snoei Spiraea Japonica Genpei"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1