Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Rozen snoeien

snoeien rozen

 

Struikrozen en heesterrozen kunnen in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Rozen worden voornamelijk gesnoeid om een gezonde basis te krijgen voor voldoende scheutvorming. Deze jonge, sterke scheuten zullen een groot aantal bloemen voortbrengen. Door te snoeien laat je licht en lucht toe in de rozenstruik, zodat de kans op ziekten en plagen vermindert. De snoeisnede moet gaaf zijn, zonder rafels of kneuzingen, een goed snijdende snoeischaar is dus geen overbodige luxe.

Begin altijd met het verwijderen van dood en ziek hout. Deze vormen een goede prooi voor ziekten en plagen. Vervolgens knipt u de scheuten weg die elkaar kruisen of langs elkaar schuren. Snoei altijd boven een naar buiten gerichte knop. Als hoofdregel geldt: hoe korter u snoeit, hoe krachtiger de groei zal zijn.

Snoei van struikrozen

Struikrozen of grootbloemige rozen zijn de klassieke, rijkbloeiende rozen met opgaande takken. Bij deze rozen verschijnen de grote, veelal gevulde bloemen in de zomer tot het najaar. Deze rozen kan je voor de winter inkorten tot op kniehoogte. Dit is de zogenaamde ‘voorsnoei’.

Na de winter, in maart-april kan je ze definief gaan snoeien. Eerst verwijder je alle dode en zieke takken. Takken die elkaar kruisen, naar binnen in de struik gericht zijn of tegen elkaar slepen knip je onverbiddelijk weg. Zo maak je de struik meer open. Vervolgens knip je alle zwakke scheuten weg. Als laatste knip je de scheuten van vorig jaar in tot op een vijftal centimeter van de scheuten van het jaar daarvoor, zo laat je ongeveer 2 à 3 ogen staan. Bij grootbloemig rozen is het motto ‘snoeien doet groeien en bloeien’. Door te snoeien zorgen we ervoor dat onze rozenstruiken jaar na jaar gezond blijven en steeds opnieuw krachtig bloeien.

Snoei van heesterrozen

Heesterrozen of trosrozen produceren veel takken en vormen een bossige struik met iets overhangende takken.

Heesterrozen hoeven maar weinig gesnoeid te worden. Vooreerst gaan we de dode, beschadigde en zieke takken boven een gezonde knop afknippen. Het hart van de struik dunnen we wat uit en hier en daar knippen we een tak tegen de grond af. Dit om de vorming van nieuwe scheuten vanaf de grond te stimuleren. Oude bloemen of rozebottels gaan er natuurlijk ook uit.

Voor meer informatie omtrent snoeien klik hier.

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?