Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Hoe een haag scheren?

hoe een haag scheren

 

In het voorjaar doen de haagplanten, net als alle andere planten, een flinke groeischeut. Het is dan ook niet aangewezen om bij maximale groei te gaan snoeien. Naar de tweede helft van mei vermindert die eerste groei. Eind mei, begin juni is dan ook het ogenblik om de haagschaar vanonder het stof te halen en een eerste maal te gaan scheren. De 2e scheerbeurt gebeurt dan in het najaar.

Zonder scheren geen haag!

Het doel van snoeien is te zorgen voor een strakke groei en een scherpe belijning. Door te knippen zorg je er ook voor dat de planten vertakken en zo na verloop van tijd een mooie “dichte” haag vormen.

Vlak na het aanplanten kan je al voor de eerste maal gaan knippen. Bij een jonge haag is het aangewezen om de zijkant van de hagen kort terug te snoeien. Bij iedere scheerbeurt laat je de haag wat breder worden tot de gewenste breedte van de haag bereikt wordt. Daarna scheer je elke scheerbeurt consequent terug tot op dit scheervlak. Zo verkrijg je een mooi vertakte haag die volledig gesloten is.

Top inkorten?

De top wordt bij bepaalde soorten niet ingekort tot de gewenste hoogte bereikt is. Bij andere soorten mag je de haag maar geleidelijk omhoog laten om een mooie dichte haag te verkrijgen.

De top niet inkorten bij:

Groenblijvende haagconiferen, beuk (Fagus), haagbeuk, (Carpinus), Hulst (Ilex), Prunus Lusitanica Angusfolia … Pas zo’n 10 tot 20 cm onder de gewenste hoogte ga je de haag intoppen. Vanaf deze hoogte vertakt de top en verkrijg je zo een mooi gesloten bovenvlak.

De top inkorten bij:

liguster (Ligustrum), Buxus, Prunus laurocerasus, (Laurierkers), Acer campestre (veldesdoorn), Berberis (Zuurbes), … hier mag je de top wel vanaf de aanplant gaan insnoeien en een tiental centimeter per scheerbeurt omhoog laten gaan om een mooie, gesloten haag te verkrijgen.

Aan de slag!

Let er bij het scheren op dat de bovenkant van de haag steeds het smalst is. Een haag moet iets in een A-vorm geschoren worden. Zo wordt het licht beter verdeeld over de plant. Door de haag naar boven toe iets te versmallen krijgt ook de onderkant van de haag – die altijd minder goed groeit dan de bovenkant – voldoende licht.

Het tijdstip waarop je een haag scheert is in feite van minder belang. Voor een mooie haag is een extra scheerbeurt per jaar beter dan te lang te wachten om te scheren. De meeste hagen worden best tweemaal per jaar geschoren. Ideaal is éénmaal vanaf eind mei tot juli, en een volgende maal in september-oktober.

Een scheerbeurt meer kan geen kwaad en komt vooral voor jonge hagen de vertakking van de plant ten goede. Traaggroeiende hagen zoals sommige haagconiferen kunnen volstaan met 1 scheerbeurt per jaar, planten als beuk, haagbeuk en buxus knip je best tweemaal per jaar. Een snelle groeier als liguster kan je zelfs tot driemaal per jaar scheren.

Haagplanten zijn dermate solide planten dat ze snoei verdragen op eender welk tijdstip. Je kan dus gerust het hele jaar rond gaan scheren. Het is echter minder aangewezen om te gaan scheren bij vriesweer of op hete warme dagen. Vooral buxus is gevoelig voor verbranding wanneer je gaat scheren bij warm, zonnig weer. Ook tijdens het voorjaar wanneer de planten volop in groei zijn is het beter om nog even te wachten met scheren. Vorstgevoelige haagplanten als laurierkers (Prunus lauroceracus) en ligustrum snoei je beter niet vlak voor of tijdens de winter om vorstschade te vermijden.

Relevante artikels:

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?