Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

fout gesnoeide hulst haag

Ik heb een kale, nogal vormloze hulsthaag in mijn tuin. De haag is in het verleden waarschijnlijk verkeerd gesnoeid.Ook vallen er regelmatig vergeelde blaadjes af. De nog aanwezige blaadjes zitten vooral aan de uiteinden van de zijtakken, die nogal lang zijn. Ook zitten er op gedeelten van de hoofdstammen geen zijtakken.

Kortom alles is nogal kaal. Kan ik hier b.v. door snoeien, nog verandering in aanbrengen en zo ja, hoe snoei ik dan. Ik ben bang dat als ik de zijtakken te ver terugsnoei er niets meer van de haag overblijft.

Hoop dat u kunt adviseren.

Met vriendelijke groet,

Marga van den Tooren

Geplaatst door Tuinboek Gebruiker
ATuin

Hallo Marga,

De geel verkleurende blaadjes wijzen op een stikstofgebrek. Daarom staan de planten ook zo leeg.

Ik zou dus aanraden uw haag te bemesten met een meststof met een hoog stikstofgehalte (een hoge N-waarde). Regelmatig bvb. blauwe korrel toedienen (2 à 3 maal per jaar) zal de bladstand van de planten verbeteren.

Voor het snoeien van de haag zou ik aanraden een gewone snoeischaar ter hand te nemen en de takken terug te knippen tot op 1 blad of 1 vertakking.

Je mag de zijtakken terugknippen zodat er nog 1 blad aanstaat. Door te scheren met een heggenschaar zou je teveel bladeren doorknippen en teveel takken krijgen die zonder blad komen te staan. Hierdoor zou je het probleem alleen maar erger maken dan het al is.

Regelmatig knippen (2 x per jaar) en bemesten (van april tot oktober éénmaal per maand) zal het probleem verhelpen. Hou er wel rekening mee dat deze haag te kampen heeft gehad met een jarenlang structureel stikstofgebrek en een mindere snoei. Het zal wellicht een hele tijd duren vooraaleer de haag zich herpakt en terug mooi groen staat. Enkel een volgehouden bemesting zal resultaat opleveren.

Waarom komen de bladeren geel?

Belangrijkste symptoom van stikstofgebrek bij planten is geelverkleuring van de bladeren. Bij een stikstofgebrek verkleuren de oudste bladeren geel, dit wil zeggen zowel het bladmoes als de nervatuur. Aanvankelijk zal een blad aan de randen en tussen de nervatuur vergelen. Bij aanhoudend stikstofgebrek breidt de vergeling zich uit naar de bladbasis en vergelen ook de kleinere nerven en ten slotte ook de hoofdnerven. Uiteindelijk zal het blad, afhankelijk van de plantensoort, citroengeel tot goudgeel ontkleuren. Als er sprake is van stikstoftekort gaat de plant stikstof onttrekken aan de oudere bladeren ten voordele van de nieuwe bladeren.

Succes,

Jan

Geplaatst door Jan

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?