Jan's tuinboek

Onderwerp: "carpinus betulus snoeien - dikke haag"

   
Door: Jan de tuinman

Beste Jan,


vorig jaar heb een een carpinus betulus (haagbeuk) haag aangeplant, en ik zou deze vooral in de dikte willen zien toenemen, zodat ze snel ondoorzichtig wordt.


Kan u mij vertellen hoe en wanneer ik deze haag best kan snoeien zodat ze snel dik wordt aub? Qua hoogte is de haag momenteel op de gewenste hoogte.


Dank bij voorbaat,

Geert

Gepost : 13 mei 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Geert,


Een "dikke" haag is daarom niet "ondoorzichtiger" dan een dunne haag. Meestal is zelfs het tegendeel het geval. Om een dikke haag te bekomen laat men meestal de zijkanten ongemoeid en begint men maar te snoeien eens de haag de gewenste dikte heeft. Het resultaat is dat men lange onvertakte takken gaat vormen, en het zijn mooi vertakte takken die een haag ondoorzichtig maken.


Je kan dus alleen een ondoorzichtige haag bekomen door regelmatig de zijkanten te snoeien. Daardoor gaat de plant fijne vertakkingen aanmaken en een "dichte" haag vormen.

Dit geldt in principe voor alle hagen. Om een mooi gesloten haag te krijgen moet je de jonge planten smal houden en iedere scheerbeurt ietsje verbreden. Dit hoeft maar een tweetal centimeter per scheerbeurt te zijn. Zo gaan de zijvlakken van de haag goed vertakken en krijg je iedere scheerbeurt in principe een nieuwe vertakking. Eénmaal de haag de gewenste dikte bereikt heeft kan je dit scheervlak aanhouden.


Dat wil dus zeggen dat je in de beginjaren wat aan groei moet inboeten, ook in de breedte, om later een mooie dichte haag te krijgen.

Haagbeuk scheer je best tweemaal per jaar; De 1e maal in mei - juni, de 2e maal in september - oktober.

Als jonge plant mag je gerust meer snoeien, om de vertakking te bevorderen.


Succes,


Jan


Relevante artikelen:

--> de perfecte liguster haag


--> Scheren van diverse types hagenhaagbeuk snoeien mooie dikke dichte volle haag hoe snoeien

Gepost : 14 mei 2009
Top 
Door: Anoniem

Hartelijk dank, Jan!


Met vriendelijke groeten,

Geert

Gepost : 18 mei 2009
Top 

Onderwerp: "carpinus betulus snoeien - dikke haag"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1