We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Wintergroene hagen: Haagconiferen"

   
Door: Jan de tuinman

Wintergroene hagen:Haagconiferen

Dit artikel helpt u bij het kiezen van een haag die bij u past, maar ongetwijfeld heeft u nog wel enkele vragen specifiek voor uw tuin. Aarzel dan niet en stuur ons een mailtje op  info@atuin.be  
OF bel ons op 09/334 50 60 (7/7 van 09.00 – 21.00 u.)

We helpen u graag verder!

Taxus baccata (Venijnboom)

De venijnboom is een traaggroeiende, breed kegelvormige, groenblijvende conifeer. Taxus vraagt een droge, kalkhoudende zandgrond en kan zowel in de zon of in diepe schaduw. Taxus planten in natte grond is absoluut af te raden! Hiervoor is de hieronder besproken variëteit media ‘Hicksii’ een alternatief. Taxus baccata is geschikt voor zowel hoge als lage hagen en kan ook toegepast worden voor vormsnoei.

Taxus media 'Hicksii'

Deze groeit als een sterk opgaande, zuilvomige struik met glanzend donkergroene naalden. Taxus media 'Hicksii' groeit minder sterk dan Taxus baccata en hoeft in tegenstelling tot Taxus baccata minder gesnoeid te worden in de breedte. Verdraagt nattere grond beter dan Taxus baccata.

Taxus baccata 'Fastigiata'

Taxus baccata 'Fastigiata' is een gekweekte vorm met een rechtopgaande, smalle habitus, die geleidelijk een zuilvorm verkrijgt.

Thuja (Levensboom)

Thuja occidentalis 'Brabant'

Piramidaal groeiende conifeer met frisgroene kleur, ook in de winter. Hij verspreidt bij het aanwrijven een fijne geur. Liefst in een losgemaakte, steeds vochtige zand- of leemgrond.

Thuja occidentalis 'Smaragd'

Kegelvormige, compact groeiende haagconifeer met frisgroen loof, ook in de winter. Thuja occidentalis 'Smaragd' is ook geschikt voor lage hagen.

Thuja plicata 'Atrovirens'

Sterk groeiende, pyramidale conifeer met opgaande twijgen, zeer geschikt als haagplant. De kleine twijgjes lopen opvallend evenwijdig aan elkaar. De donkergroene, glanzende schubben geven een vruchtengeur af. Thuja plicata 'Atrovirens' is momenteel de meest aangeplante haagconifeer en wordt veel gebruikt als vervanger voor Leylandi-hagen die soms zwaar te lijden hebben onder de aantasting van takluizen. Verkiest een vochthoudende, niet te zware grond.

Thuja plicata 'Zebrina'

Deze mooi gevulde, piramidaal groeiende conifeer heeft geel gevlekt loof en is daarmee de enige geelachtige thuja die als haag gebruikt kan worden. Deze plant verspreidt een sterke vruchtengeur bij het kneuzen van het blad.

Cupressocyparis leylandii (Leylandi)

Cupressocyparis leylandii of Leylandi-haag is een kruising tussen Chamaecyparis (Schijncipres) en Cupressus (Italiaanse Cypres) . Leylandi-hagen laten zich zeer goed snoeien , hebben een heldergroen loof, een mooie piramidale vorm en zijn uitstekend voor hoge windschermen. Cupressocyparis leylandii was lange tijd dé haagconifeer bij uitstek, maar is wel gevoelig voor takluizen. Een alternatief is de hierboven besproken Thuja plicata 'Atrovirens'. of Thuja Brabant.

Chamaecyparis (Schijncipres)

Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris'

Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris' heeft een intense blauwe kleur en een mooie, slanke groei. Dit is de meest gebruikte vorm voor de zogenaamde 'blauwe' hagen.

Chamaecyparis lawsoniana 'Alumii'

Deze donkergroene, smalle zuilvormige conifeer is zeer geschikt voor hagen.

Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii'

Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii' is een sierlijke conifeer met zilverblauwe schubnaalden en een staalblauwe winterkleur. Deze compacte, zuilvormige conifeer heeft zacht, pluimvormig loof.

Relevante artikels:

--> de plantafstand kan u ook terugvinden op iedere individuele plantfiche.

Voor meer informatie omtrent plantenkeuze klik hier

Dit artikel gaat over informatie over coniferen haag coniferenhaag online kopen koniferen hagen wintergroen groene haag in de winter gesloten dichte ondoorzichtige afscheiding

Gepost : 20 mrt. 2009
Top 

Onderwerp: "Wintergroene hagen: Haagconiferen"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1