Jan's tuinboek

Onderwerp: "welke haag"

   
Door: Maggy

Beste,


Ik heb de artikels waarnaar verwezen wordt in uw nieuwsbrief gelezen. Maar er blijft nog een probleem. Hoe breed worden de verschillende hagen?


Ik wil een haag laten groeien in het verlengde van een tuinmuur, hoogte van 2,5 m afhellend tot 1,5m. Er staat nu taxus, maar die floreert niet, waarschijnlijk omdat de grond op die plaats altijd vrij zwaar en nat blijft. Standplaats is nochtans zonnig. Maar welke planten neem ik nu best? De haag mag niet breder worden dan zo'n 30-40 cm, liefst winter(half)groen, en niet met doornen of stekels.


Vriendelijke groeten,

Gepost : 21 feb. 2011
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Maggy,


Een haag is een kunstmatig gegeven.

Een haag wordt gevormd door een rij struiken of bomen dicht bij elkaar op een rij te planten. Door te scheren worden die struiken of bomen smal gehouden. Indien je niet gaat scheren groeien die planten dan ook breed en hoog uit, net als een struik of boom die alleen staat.

Als je vraagt naar de breedte van verschillende hagen, kan daar eigenlijk geen eenduidig antwoord op gegeven worden. Alles hangt af van het scheren...

In de praktijk komt het erop aan regelmatig te scheren en de haag op jonge leeftijd, als het nog kan, smal te scheren en de haag ook smal te houden. Een breedte van 30 - 40 cm is in principe met iedere haagplant mogelijk.

Als meest geschikte planten zou ik Ligustrum, Thuja of Ilex aquifolium 'J.C. Van Tol' aanraden. Een overzicht van de planten die je kan gebruiken vindt je door hier te klikken.

De "smalste" haag kan je maken met klimop, dan heb je wel een draad nodig om de planten tegen te plaatsen. Wat hier misschien moeilijker is omdat de haag aflopend zou moeten zijn.

Gepost : 22 feb. 2011
Top 

Onderwerp: "welke haag"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1