Jan's tuinboek

Onderwerp: "wanneer een struik, vaste plant of conifeer kiezen"

   
Door: Jan de tuinman

Kies ik een conifeer of een struik of toch een vaste plant?

Of anders gezegd; wat is eigenlijk het verschil tussen een struik, een vaste plant en een conifeer? Even de belangrijkste categorieën van planten op een rijtje zetten met een woordje uitleg erbij.

  • Sierbomen: zijn houtachtige gewassen met een stam zonder zijtakken en daarop een kruin. Kleine bomen zijn er vanaf 3 à 5 m hoogte, grote bomen kunnen tot 25-30 m hoog worden.

  • Struiken of sierheesters: zijn houtachtige gewassen die zich onder of dicht bij de grond vertakken. Struiken zijn er van 0.5 m tot 5-6 m hoog. Ze kunnen hun blad houden of verliezen in de winter.

  • Haagplanten: zijn boom of heestersoorten die zich lenen tot geregelde strakke snoei waardoor ze een zicht- en windscherm vormen.

  • Coniferen of naaldhoutgewassen: hebben naalden in plaats van bladeren, en houden die naalden doorgaans de hele winter. Bestaan in boom- en struikvorm.

  • Klimplanten: winden, ranken of hechten zich langs een steun of enteren die. In alle gevallen hebben ze een steun nodig zoals een lattenwerk, draadwerk of een muur, maar ook een andere plant of boom kan dienst doen.

  • Vaste planten: zijn overblijvende planten waarvan het bovengrondse gedeelte iedere winter afsterft, om in de lente weer uit te schieten.

Bomen, heesters, coniferen, haagplanten en klimplanten vormen de ruggengraat van je tuin.

Zonder deze zou je tuin elk jaar opnieuw van 0 moeten beginnen groeien. Met bomen en heesters geef je structuur aan je tuin; ook in de winter.

In een wat grotere tuin vormen loofbomen en coniferen vaak de groene achtergrond, waartegen we fijnere, bloeiende heesters en vaste planten plaatsen. Ze vormen een goede beschutting voor deze fijnere planten en voor de mens.

In de kleinere tuin stellen we ons tevreden met 1 of enkele (kleinere) bomen of coniferen, enkele welgekozen heesters of klimplanten.

Hagen tenslotte kunnen de structuur van je tuin aangenaam bepalen; je kan er je tuin, zonder veel plaatsinname, mee begrenzen of indelen naar wens.

Vaste planten vormen de invulling van je tuin. Ze zorgen van de vroege lente tot de late herfst voor kleur en geur in je tuin, en maken daardoor in grote mate de sfeer van je tuin.

Voor meer informatie omtrent plantenkeuze klik hier

Gepost : 14 mrt. 2008
Top 

Onderwerp: "wanneer een struik, vaste plant of conifeer kiezen"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1