Jan's tuinboek

Onderwerp: "soorten groenblijvende leiboom"

   
Door: Jan de tuinman

Hoi,

Welke van de twee,quercus ilex of photinia red robinn is de beste goenblijvende leiboom? Hoelang duurt het voor het scherm volledig dicht is gegroeid? Hebben ze veel snoeibeurten nodig? Zijn er misschien andere en betere groenblijvende leibomen?

mvg

jurgen

Gepost : 12 nov. 2010
Top 
Door: Jan de tuinman

Welke boom de beste leiboom is, is een moeilijke vraag. Het hangt ook een beetje af van je persoonlijke voorkeur.


Een volledig overzicht van wintergroene leibomen kan je in dit artikel terugvinden. Klik hier.

In België hebben we in feite geen inheemse bomen die groenblijvend zijn én die als leiboom gebruikt kunnen worden. Dit wordt opgelost door mediterrane soorten zoals Quercus ilex en Photinia fraseri Red Robin te gebruiken. Je moet er dus rekening mee houden dat deze soorten wat gevoelig zijn voor vorst en in ons klimaat niet zo snel groeien.

Als je kiest tussen Photinia fraseri Red Robin en Quercus ilex, is dit in de eerste plaats een keuze tussen 2 kleuren. Photinia heeft een blad dat rood uitloopt en ook de twijgen kleuren wat rood. Het blad is glanzend. Photinia heeft dus een uitgesproken rode kleur en je houdt ervan of je houdt er niet van...

Quercus ilex heeft een kleiner blad dat grijsgroen is, een minder uitgesproken kleur dan Photinia dus.

Naar groeikracht toe zal Photinia fraseri Red Robin toch wel een stuk sneller groeien dan Quercus ilex. Het scherm zal dus ook veel sneller dichtgegroeid zijn. Op termijn zal je aan Photinia dus wel meer snoeiwerk hebben dan aan Quercus ilex en bij een leistructuur die 2 tot 4 meter boven de grond hangt is dat een belangrijke factor.

Quercus ilex groeit eigenlijk zo traag in ons klimaat dat het eigenlijk veel geduld vraagt om die te gaan leiden. Persoonlijk vindt ik het beter om de boompjes dicht bij elkaar te zetten ( op 80 cm tot één meter) en geen leistructuur aan te brengen. Hou er wel rekening mee dat de stammen dan wel dicht bij elkaar staan en dat dit wel een beetje een speciaal zicht is.


Naar kosten-baten toe is dit een interessante keuze: het geld dat je uitspaart met de leiconstructie kan je in extra bomen investeren, het planten gaat ook zeer snel: je hoeft geen tijd te stoppen in de leiconstructie. De kruinen knip je zodat je "een haag op poten" verkijgt. Zo heb je een groenblijvend scherm waar heel weinig werk aan is. Een andere optie is voorgeleide steeneiken aanplanten.


Relevante artikels:

------------------------------

* Alles wat u moet weten over.....leibomen

* Leibomen : de verschillende mogelijkheden

* Hoe maak je een leiconstructie.

* Hoe leibomen aanplanten?

* Hoe de palen van een leiboomconstructie plaatsen?

Dit artikel gaat over groenblijvende wintergroene bladhoudende leibomen

Gepost : 23 feb. 2011
Top 

Onderwerp: "soorten groenblijvende leiboom"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1