ATuin is momenteel gesloten voor de zomerstop.
U kan wel een bestelling plaatsen maar de levering is ten vroegste vanaf eind augustus!!
We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Planten en struiken met mooie bessen in de herfst."

   
Door: Jan de tuinman

Planten met attractieve bessen in de herfst.

 

Gaultheria shallon (Bergthee)

Gaultheria shallon wordt tot ongeveer 60 à 80 cm hoog. De roodwitte bloemen tooien de plant van mei tot juni in overhangende trossen. In het najaar een opvallende verschijning in de tuin omwille van de ronde, rode bessen van ongeveer één centimer diameter. Is verder een goede bodembedekker voor standplaatsen in de halfschaduw tot schaduw.

 

Sorbus aucuparia (Lijsterbes)

Vrij kleine boom, tot 5-7 m breed, vooral geschikt als solitair voor de kleinere tuin of als vulling voor de grotere bostuin. Sierboom voor bes, bloem en blad: In mei witte bloemschermen, vanaf de zomer groene bessentrosjes die in de herfst fel oranje kleuren en vogels aantrekken. Donkergroen samengesteld blad met veel deelblaadjes, dat donkerrood verkleurt in de herfst.

 

Callicarpa bodinieri 'Profusion'

Middelgrote struik met grote sierwaarde in herfst en winter, als de talrijke paarse vruchtjes de naakte struik sieren. Plaats bij voorkeur 2 of 3 exemplaren bij elkaar. Callicarpa is een kruisbestuiver en geeft dus meer bes als je hem in groep plant. Iets beschut plaatsen.

 

Clerodendrum trichotomum

Deze bladverliezende hoge struik of kleine boom draagt van augustus tot september witte buisvormige bloemen die gevolgd worden door vlezige, ronde helderblauwe vruchten.

 

Hippophae rhamnoides (Duindoorn)

Tot 5 meter hoge, uitlopervormende struik die weinig eisen stelt met lange smalle bladeren en gedoornde zijtakken. Duindoorn is zout- en zeewindtolerant, wat hem tot een veelgebruikte kustplant maakt. De oranjerode bessen sieren de plant van september tot diep in de winter.

 

Pyracantha 'Golden Charmer'

Vuurdoorn met oranjegele bessen voorafgegaan door witte bloemen in het voorjaar. Pyracantha kan gebruikt worden voor de meest uiteenlopende doeleinden: als heester, als leiplant tegen muren, als ondoordringbare haag, gedijt nog goed als onderbeplanting in de schaduw en weet droogte goed het hoofd te bieden.

 

Pyracantha 'Soleil d'Or'

Rijkbloeiende vuurdoorn met gele bessen die de plant tooien vanaf augustus. Pyracantha kan gebruikt worden voor de meest uiteenlopende doeleinden: als heester, als leiplant tegen muren, als ondoordringbare haag, gedijt nog goed als onderbeplanting in de schaduw en weet droogte goed het hoofd te bieden.

 

Pyracantha coccinea 'Red Column'

'Red Column' is de haag-vuurdoorn bij uitstek, wordt 2-3 meter hoog. Vanaf augustus rode bessen die tot diep in de winter aan de plant blijven hangen. Pyracantha kan gebruikt worden voor de meest uiteenlopende doeleinden: als heester, als leiplant tegen muren, als ondoordringbare haag, gedijt nog goed als onderbeplanting in de schaduw en weet droogte goed het hoofd te bieden.

 

Pyracantha 'Orange Glow'

Ruig groeiende vuurdoorn die rijkelijk dieprode, later dieporanje vruchten draagt vanaf augustus. Pyracantha kan gebruikt worden voor de meest uiteenlopende doeleinden: als heester, als leiplant tegen muren, als ondoordringbare haag, gedijt nog goed als onderbeplanting in de schaduw en weet droogte goed het hoofd te bieden.

 

Pyracantha 'Teton'

Opgaand groeiende vuurdoorn die bijzonder rijk bloeit rond mei-juni. In augustus verschijnen de oranje bessen die lang aan de planten blijven. Pyracantha kan gebruikt worden voor de meest uiteenlopende doeleinden: als heester, als leiplant tegen muren, als ondoordringbare haag, gedijt nog goed als onderbeplanting in de schaduw en weet droogte goed het hoofd te bieden.

 

Ilex aquifolium

Scherpe hulst of gewone of groene hulst heeft paarse scheuten, een grijze schors en glimmend blad. Ilex aquifolium heeft een stekelig blad. De helderrode bessen die in november aan de planten komen zijn welbekend als traditionele kerstversiering. Ilex verkiest een vochtige, goed doorlatende vruchtbare grond en kan zowel in de zon als in de schaduw geplant worden

 

Ilex aquifolium 'J.C. Van Tol'

Groenblijvende goed winterharde struik of haag. Weinig stekelige en zeer rijk besdragende soort met grote oranjerode bessen die de vogels aantrekken. Deze hulstsoort is zelfbestuivend en stelt weinig bodemeisen.

 

Ilex aquifolium 'Argentea Marginata'

Decoratieve groenblijvende solitairheester of haag, met zilverwitte rand aan het stekelige blad en een overvloed aan bessen. Hij groeit vrij fors, breed-pyramidaal uit. Zelfbestuivend, goed winterharde soort, liefst frisse bodem.

 

Ilex aquifolium 'Alaska'

De beshulst heeft kleine, stekelige bladeren. Hulst met kleine witte bloempjes in mei-juni, gevolgd door mooie, rode vruchten. Ilex verkiest een vochtige, goed doorlatende vruchtbare grond. En kan zowel in de zon als in de schaduw geplant worden.

 

Ilex meservae 'Blue Princess'

Deze blauwe hulst is een krachtige, dichte, groenblijvende struik met ovaal, gestekeld, sterk glimmend, groenblauw blad. De donker paarsgroene stengels zijn goed zichtbaar als de haag regelmatig wordt geknipt.

 

Ilex meservae 'Blue Angel'

Deze brede opgaande hulst heeft een dichte groeiwijze en een opvallend blauwgroen blad. wordt als struik 4-5 meter hoog. Deze hulst kan dus toegepast worden als hoge haag.

 

Ilex crenata 'Convexa' (Chinese beshulst)

Een dichte, groenblijvende struik met paarsgroene stengels en met niet-stekelig, ovaal, glanzend groen tot donkergroen blad. In de herfst verschijnt een overvloed aan kleine, zwarte bessen. Deze soort wordt hoogstens een tweetal meter hoog. Ilex crenata 'Convexa' kan gebruikt worden voor lage hagen tot ongeveer één meter hoog en voor vormsnoei.

 

Ilex aquifolium 'Pyramidalis'

Deze behulst is een piramidaal opgaand groeiende smalle struik met donkergroen blad. Deze soort geeft veel rode bessen.Selectie van andere planten die ook bessen dragen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepost : 19 sep. 2009
Top 

Onderwerp: "Planten en struiken met mooie bessen in de herfst."

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1