ATuin is momenteel gesloten voor de zomerstop.
U kan wel een bestelling plaatsen maar de levering is ten vroegste vanaf eind augustus!!
We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "Planten en bomen met een mooie herfstverkleuring"

   
Door: Jan de tuinman

Planten en bomen met een mooie herfstverkleuring:

Sommige struiken of bomen ondergaan in de herfst een ware metamorfose; hun bladeren veranderen langzaam van kleur gaande van okergeel, oranjerood tot bordeauxrood. Een ware streling voor het oog die de najaarstuin dat beetje extra geeft.

Hierbij een overzichtje van mijn lievelingssoorten:

 

Liquidambar styraciflua (Amberboom)

Decoratieve struik of kleine boom met pyramidale kruinvorm en kurklijsten op de takken. Leuk blad met 5 a 7 spitse lobben en een prachtige herfstverkleuring van geel over oranje tot dieprood. Solitair, ook goed voor de kleinere tuin.

 

 

Quercus palustris (Moeraseik)

Grote boom met sierlijk ingesneden blad dat geel uitloopt samen met de gele bloemen, frisgroen is in de zomer en in de herfst prachtig rood verkleurt. Mooie pyramidale vorm, enkel voor grotere tuinen.

 

 

Hydrangea quercifolia 'Snow Queen' (Eikbladige Hortensia)

Vrij lage hortensia die zijn sierwaarde ontleent aan het blad, dat een eikebladvorm heeft, en in de herfst diep bordeaurood verkleurt. De bloemen zijn pluimvormig en cremewit met lichtroze zweem. Geef deze solitairstruik een mooi plekje vooraan in de struikengordel of middenin de gemengde boord.

 

Acer japonicum 'Aconitifolium' (Japanse Esdoorn)

Opgaande struik tot 3 m hoog en breed. Het sierlijk diep ingesneden blad is in de zomer lichtgroen. De prachtige herfstverkleuring van oranjerood tot diepbruin is te zien op beide foto's. De bloei met kleine lichtgeel-rode hangende bloempjes is leuk meegenomen. Verdraagt geen kalkgrond.

 

Rhus typhina (Fluweelboom)

De varieteit 'Dissecta' groeit trager dan de soort en kenmerkt zich door zijn veervormige, diep ingesneden bladeren. Een bijzonder waardevolle plant voor solitairgebruik vanwege haar bizarre groei. De bladeren verkleuren in de herfst prachtig scharlaken-oranjerood.

 

 

Liriodendron tulipifera (Tulpenboom)

Grote decoratieve boom tot 20 m. dus geef hem de ruimte en een zonnige plek! De sierwaarde zit hem in de speciale bladvorm, de tulpvormige grote bloemen, de leuke bruine vruchtjes als kwastjes en de geel-oranje herfstverkleuring. Liriodendron houdt van een vochthoudende, voedzame grond.

 

Cornus controversa (Kornoelje)

Deze hoge heester bereikt een volwassen hoogte van 4 tot 5 meter en vraagt dus voldoende ruimte om uit te groeien tot solitairplant. Deze plant leent zich vooral tot gebruik als solitair in de grotere tuin. Cornus controversa bloeit met roomwitte platte bloemschermen die zo'n 10 cm doorsnede worden en die bestaan uit honderden pluizige deelbloempjes. De bladeren verkleuren in het najaar rood tot paarsachtig, de vruchtjes zijn glanzend donkerblauw tot zwart. Cornus controversa is een grote struik, die mits wat snoeiwerk kan uitgroeien tot een boompje met horizontaal gelaagde takken.

 

Cornus florida (Rubra)(Bloemkornoelje, Amerikaanse Kornoelje)

Cornus florida vraagt een standplaats die iets beschut is tegen de wind. Geschikt als solitairplant voor de grotere tuin. Tijdens de bloeiperiode in mei-juni is de plant getooid met bloemtuilen met elk 4 grote witte of roze schutbladeren, die eindigen in een spitse punt. De bladeren verkleuren in het najaar scharlakenrood tot dieppaars. De vruchten zijn rood tot bruin.Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii' (Wilde Wingerd)

Sterk groeiende klimplant die vooral in de herfst opvalt door haar felrode bladverkleuring. Ze groeit aan elke gevel, ook een gladde of noordelijke, en heeft daarbij geen steun nodig. Mooi is het sterk vertakte skelet tegen een effen muur in de winter.

 Cotinus coggygria (Pruikenboom)

Een breed opgaande sierstruik met veel troeven. Het ovale blad loopt blauwgroen uit. De bloeiwijze is opvallend: geelgroene tot zachtroze, sterk vertakte pluimen die er donzig uitzien, ideaal voor vulling in romantische boeketten. Prachtige gele herfstverkleuring. Verkiest een eerder droge grond.

 

Corylus avellana 'Contorta'

De sierstruik voor de liefhebber van Japanse en andere bloemschikkunst; opvallend gedraaide twijgen met gele hangende katjes in de late winter. Ook het grote, groene blad is gedraaid. Geef deze solitairstruik een open plek of een donkere, wintergroene achtergrond (bijv. Taxus) waar de grillige takkenstructuur tegen afsteekt

 

Amelanchier arborea 'Robin Hill' (Krentenboom-Rotsmispel)

Bloeit van maart tot mei met een overdaad aan bloemen. Deze stervomige bloemen staan in groepjes die wolken van mooie, witte bloesem vormen. De bladeren zijn in bij het uitlopen overdekt met wit dons, in de herfst kleuren de bladeren mooi rood, oranje of geel.

De rode vruchten verschijnen aan het begin van de zomer en kleuren paars tot zwart wanneer ze rijp zijn en in de herfst. Het zijn grote struiken of kleine boompjes die geliefd zijn om hun fraaie, witte voorjaarsbloei.

 

Prunus serrulata 'Kanzan'

Zeer bekende sierboom met parasolvormige brede kroon. Het blad loopt roodachtig uit in mei, samen met de gevulde donkerroze bloemen. Tijdens de bloei overstemt deze sierkers zowat alle andere planten in de tuin. Prachtige oranje-rode herfstverkleuring. Graag kalkhoudende grond!

 Aesculus parviflora

Deze herfstbloeiende struikvorm van de bekende paardekastanje is een juweel voor de tuin met iets zwaardere grond. De decoratieve bloempluimen worden tot 30 cm lang, het sierlijke blad is handvormig samengesteld met 5 a 7 blaadjes. Hij wordt breder dan hoog, dus geef hem de ruimte!

Gepost : 3 okt. 2009
Top 

Onderwerp: "Planten en bomen met een mooie herfstverkleuring"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1