Jan's tuinboek

Onderwerp: "Planten die bloeien in mei (3)"

   
Door: Jan de tuinman

Planten die bloeien in mei (3)

Digitalis (Vingerhoedskruid)

Digitalis purpurea 'Alba'

Tweejarige, groenblijvende bosplant met een grijsgroene bladrozet en statige, lange bloemtrossen met witte klokjes. De plant wordt vaak in groep gebruikt op beschaduwde plekken voorin de heesterborder of de bosrand, al of niet gemengd met de paarse, roze, zachtgele soortgenoten. Ze doet het goed op alle soorten grondenDigitalis purpurea 'Gloxiniiflora'

De lange bloemtrossen van 'Gloxininiiflora' bloeien met bloemen die aanvankelijk wit-crémekleurig uitlopen en later verkleuren naar lilamauve. Digitalis purpurea 'Gloxiniiflora' is borderplant met een eigenzinnige bloemkleur voor de bostuin, als snijbloem of voor de wilde tuin.

 

 

 

Gaillardia (Kokardebloem)

Gaillardia 'Kobold'

Lage vaste plant met opvallende geelrode stervormige bloemen in volle zomer. Ideaal als snijbloem, geregeld bloemen wegknippen is de boodschap, anders breken de stengels onder het gewicht van de overdadige bloei.

 

Gaillardia 'Bremen'

Borderplant met helgele bloemen met een rood hart van juni tot september. Heel geschikt als snijbloem in een zonnige, gemengde border of in een vaste plantenborder.

 Astrantia (Zeeuws knoopje - Sterrenscherm)

Astrantia major

Vaste plant met schilderachtige zilver-roze bloempjes in tuilen op ranke stengels die zowel in de border als in de vaas lang houden. Ze bloeit de hele zomer lang. Astrantia is een goede 'vulplant' in de border die grootbloemige planten zoals rozen, daglelies, pioenen meer tot hun recht doet komen.

 Astrantia major 'Rubra'

Vaste plant met donkerrode bloemen met een zilverachtige waas omgeven door spitse schutbladeren op dunne stengels boven het blad. Herbloeiende plant die de hele zomer bloeit. Op een zonnige of halfbeschaduwde standplaats groeit de plant uit tot groepen.Cotinus coggygria (Pruikenboom)

Een breed opgaande sierstruik met veel troeven. Het ovale blad loopt blauwgroen uit. De bloeiwijze is opvallend: geelgroene tot zachtroze, sterk vertakte pluimen die er donzig uitzien, ideaal voor vulling in romantische boeketten. Prachtige gele herfstverkleuring. Verkiest een eerder droge grond.

 Cotinus coggygria 'Royal purple' (Pruikenboom)

Deze opvallende heester draagt in de zomermaanden lange, geveerde en behaarde bloempluimen die aan een pruik doen denken. De ovaal-eironde blaadjes worden roder naarmate de herfst vordert. Na de bloei verschijnen kleine bruinrode steenvruchtjes omgeven door harige slierten.

 Potentilla (Vijfvingerkruid, Ganzerik)

Potentilla is een geslacht dat behoort tot de rozenfamilie. Deze kleinblijvende heestertjes met hun lange bloei zijn een meerwaarde voor zowel de grote als de kleine tuin. Ganzerik kan gebruikt worden als bodembedekker, vakbeplanting, ook als kleine solitair.

Ganzerik verkiest een goed doorlatende, vruchtbare grond en een standplaats in de zon of in halfschaduwmilieu.

 

Potentilla tridentata 'Nuuk'

Groenblijvende vaste plant met sneeuwwitte bloempjes in volle lente en vroege zomer. Een lage, zeer goede bodembedekker voor zon en halfschaduw, mooi in combinatie met wit-zilver-grijze planten."

 Potentilla 'Gibson's Scarlet'

'Gibson's Scarlet' bloeit met felle scharlakenrode bloemen die de hele zomer doorbloeien. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 50 cm en een breedte van 60 cm.

 

 

Potentilla aurea

Deze zodevormende Potentilla aurea bloeit in mei-juni met heldergele bloemen. Het loof is frisgroen met een zilver randje.

 

Potentilla nepalensis 'Miss Willmott'

'Miss Willmott' vormt pollen groen, samengesteld blad aan dunne, roodgetinte stengels. De kleine, roze bloemen met een kersenrood hart staan in losse trossen. Cultuurvariëteit die 30 à 50 cm hoog wordt en 60 cm breed.

 

Potentilla fruticosa

Potentilla fruticosa zijn compacte, ronde bladverliezende struiken. Vanaf het einde van de lente tot in het midden van de herfst produceren ze een overdaad aan bloemen.

 

Potentilla fruticosa 'Abbotswood'

Potentilla fruticosa 'Abbotswood' bloeit met grote bloemen van ongeveer 2,5 cm groot van juni tot september. De bladeren zijn grijsgroen tot blauwgroen. Deze platn kan gebruikt worden als groep, als vakbeplanting, of als haagje gesnoeid worden.

 Potentilla fruticosa 'Tangerine'

Laag, zonneminnend sierstruikje met opvallende bloei: de lichtoranje bloemen verkleuren bij veel zon naar geel. Afschilferende twijgen en spitse groene blaadjes. De struik wordt 2 x zo breed als hoog en is dus uitermate geschikt voor groepsbeplanting of een brede lage haag. Ook leuk als solitair in pot. Ook voor droge grond.

 Potentilla fruticosa 'Kobold'

'Kobold vormt een lage , bolvormige struik met heldergele bloemen. 'Kobold' wordt 40 tot 60 cm hoog, vertoont een gedrongen groei. 'Kobold' bloeit lang en overvloedig

 

Potentilla fruticosa 'Red Ace'

'Red Ace wordt ongeveer 30 cm hoog en bloeit met mooie rooodoranje bloemen van mei tot september. De bloemen zijn aan de binnenzijde roodoranje en aan de buitnekant oranjegeel. Door zijn kruipende groei en lage hoogte een goede bodembedekker.

 

Potentilla fruticosa 'Maanelys'

Maanelys bloeit met zachtgele bloemen van mei tot oktober; Maanelys wordt 1,25 tot 1,75 meter hoog.Potentilla fruticosa 'Tilford Cream'

Tilford Cream bloeit van mei tot oktober met romig witte bloemen. De plant wordt ca 50 cm hoog en ongeveer 60 cm breed.Voor meer informatie omtrent plantenkeuze klik hier

Gepost : 23 mei 2009
Top 

Onderwerp: "Planten die bloeien in mei (3)"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1