Jan's tuinboek

Onderwerp: "Planten die bloeien in maart (2)"

   
Door: Jan de tuinman

Planten die bloeien in maart

Camelia japonica (Camelia)

Voor de tuinier vormen Camelia's vanwege hun uitbundige bloei en hun levendige blad een uistekende keuze. Deze langlevende en elegante groenblijvende struiken zijn bijzonder populaire voor heesterborders, bostuinen of als solitair in de volle grond of in potten. De ovale bladeren zijn glanzend en donkergroen; de rode bloemen verschijnen in het voorjaar met in het hart een opvallende toef gele meeldraden.

De bloemen van Camelia kunnen door zon en wind lelijke bruine plekken krijgen. Geef ze daarom een beschutte plek tegen de weerselementen. De bloemen zijn geschikt als snijbloem. Camelia vraagt een vochtige maar goed doorlatende humusrijke lichtzure grond in de zon tot halfschaduw.

Snoeien is nauwelijks nodig, een lichte snoei van de jonge planten kan wel aangewezen zijn om een mooie, evenwichtige struik te verkrijgen.

Magnolia stellata (Stermagnolia)

Magnolia stellata is de vroegst bloeiende magnolia. Het is een fors groeiende, bladverliezende struik. De bloemknoppen groeien uit tot geurende, ivoorwitte bloemen met smalle, gekrulde bladeren.

De bloemen verschijnen aan het eind van de winter of in het vroege voorjaar: in maart- april, net iets eerder dan het blad.

Stermagnolia is een goed winterharde struik, hoewel late nachtvorst wat schade kan veroorzaken aan de bloemen. Magnolia bereikt maximaal een hoogte en breedte van 2 tot 3 meter.

Magnolia stellata vraagt een diepe, vochtige, goed doorlatende humusrijke grond. Na het in vorm brengen van de jonge planten de snoei beperken tot het weghalen van dood of ziek hout na de bloei.

Mahonia media 'Charity' (Druifstruik, Mahonie)

Mahonia is een geslacht van groenblijvende planten. Het stekelige blad wisselt naargelang de seizoenen sterk van kleur: lichtgroen of roodgetint in het voorjaar, diepgroen in de zomer en rood tot oranje in de winter. De trossen kleine, gele bloemen verschijnen aan de toppen van de takken. Na de bloei verschijnen vaak prachtige blauwgerijpte bessen.

De meeste Mahonia-soorten zijn afkomstig uit gematigde gebieden en zijn bestand tegen een matige tot strenge vorst. Mahonia vraagt dus een wat beschutte standplaats. Druifstruik vraagt een vochtige, goed doorlatende, matig vruchtbare, rijke grond.

Snoeien is bijna niet nodig, een eventuele oude tak kan je gerust gaan wegsnoeien. Na de bloei eventueel kale, hoog opgeschoten scheuten inkorten om groei vanuit de voet te stimuleren.

Mahonia media 'Charity' begint al te bloeien vanaf december tot in maart. Deze winterbloeier bereikt een hoogte van 1,5 à 2 meter en kan toegepast worden in volle zon tot in volledige schaduw.

Prunus subhirtella 'Autumnalis rosea' (Sierkers)

Deze telg uit het grote geslacht Prunus of Sierkersen of Japanse Kersen bloeit al aan vanaf het late najaar en bloeit tot in maart met bijna witte bloemtuilen. Deze dankbare boom, die gebruikt kan worden in de kleine tuin of in gesloten verhardingen bereikt een hoogte van 5-8 meter en een diameter van maximaal 5 meter.

Sierkersen groeien op elke vochtige, goed doorlatende, vrij vruchtbare grond.

Zo minimaal mogelijk snoeien. Alleen jonge planten snoeien om vorm te geven. Beschadigde of zieke delen midden in de zomer verwijderen en uitlopers op de stam verwijderen.

Pulsatilla vulgaris (Wildemanskruid)

Pulsatilla heet in de volksmond Wildemanskruid. Deze kruidachtige vast plant is met zijn zijden textuur, ideaal voor de rotstuin, is dichtbezet met lange, zilveren haren. Deze voorjaarsbloeiende planten vormen pollen van varenachtig bladen worden 10 tot 15 cm hoog. De sierlijke bloemen in allerlei tinten gaande van wit, roze tot paars verschijnen in maart – april. Wildemanskruid is uitermate winterhard en voelt zich thuis in volle zon of halfschaduw op een vochtige vruchtbare, zeer goed doorlatende, grinderige grond. De planten worden zo'n 10 tot 15 cm hoog.

Planten die bloeien in maart:

- deel 1 = begin maart

- deel 2 = midden maart

- deel 3 = eind maart

 --> Klik hier voor een overzicht van alle planten die bloeien in Maart

Gepost : 7 mrt. 2009
Top 

Onderwerp: "Planten die bloeien in maart (2)"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1