Jan's tuinboek

Onderwerp: "pergola"

   
Door: Christophe

hallo,


Ik had een vraagje ivm klimplanten. Zojuist hebben een pergola gemaakt tussen 2 muren. ongeveer 5m op 5m en 2,20m hoog. Mijn vraag is nu welke klimplant ik kan gebruiken om de muren en de pergola te laten volgroeien en hoeveel plantjes we het best gebruiken. We dachten eerst aan wilde wingerd of is die niet zo geschikt? Wanneer planten we het best en hoe? En in welke tijdsspanne zou onze pergola beginnen dichtgroeien? Graag hadden we een snelle groeier.....


Dank u

Gepost : 12 aug. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Christophe,

Als vlugge klimmer voor je pergola is Wilde Wingerd zeer geschikt, maar kies dan de vijfbladige: Parthenocissus quinquefolia; die woekert minder en hangt sierlijker over je pergola. Hij krijgt een paarsrode herfsverkleuring en blauwe besjes.

Wijndruif is natuurlijk ook zeer geschikt voor een pergola, maar als je druiven wilt is er best wel wat snoeiwerk aan. Aan te raden op een zonnige plek!

Blauwe regen of witte regen is ook zeer geschikt, maar onderschat ook hier weer de woekercapaciteiten niet!

Passievrucht is ook geschikt, maar in ons steeds natter klimaat minder en minder stabiel; op een beschutte en zonnige standplaats zou ik daar wel voor gaan!

- hoeveelheid: van deze 4 soorten is 1 plant aan elke muur, dus 2 in totaal, voldoende. plant je er meer dan heb je binnen 5 jaar een wildernis.

Om de muren laten beklimmen is of met zelfhechtende soorten te doen (klimop, de gewone wilde wingerd, klimhortensia,...)

of met plantensteunen, en dan komen ook alle Clematis- en klimrozen in aanmerking; teveel om op te noemen; kijk ook eens op de kenmerkenpagina en vink 'klimplanten' aan.

Gepost : 13 aug. 2008
Top 

Onderwerp: "pergola"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1