Jan's tuinboek

Onderwerp: "Overzicht Potentilla"

   
Door: Jan de tuinman

Overzicht Potentilla

Potentilla (Vijfvingerkruid, Ganzerik)

Potentilla is een geslacht dat behoort tot de rozenfamilie. Deze kleinblijvende heestertjes met hun lange bloei zijn een meerwaarde voor zowel de grote als de kleine tuin. Ganzerik kan gebruikt worden als bodembedekker, vakbeplanting, ook als kleine solitair.

Ganzerik verkiest een goed doorlatende, vruchtbare grond en een standplaats in de zon of in halfschaduwmilieu.

Potentilla tridentata 'Nuuk'

Groenblijvende vaste plant met sneeuwwitte bloempjes in volle lente en vroege zomer. Een lage, zeer goede bodembedekker voor zon en halfschaduw, mooi in combinatie met wit-zilver-grijze planten."

Potentilla 'Gibson's Scarlet'

'Gibson's Scarlet' bloeit met felle scharlakenrode bloemen die de hele zomer doorbloeien. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 50 cm en een breedte van 60 cm.

Potentilla aurea

Deze zodevormende Potentilla aurea bloeit in mei-juni met heldergele bloemen. Het loof is frisgroen met een zilver randje.

Potentilla nepalensis 'Miss Willmott'

'Miss Willmott' vormt pollen groen, samengesteld blad aan dunne, roodgetinte stengels. De kleine, roze bloemen met een kersenrood hart staan in losse trossen. Cultuurvariëteit die 30 à 50 cm hoog wordt en 60 cm breed.

Potentilla fruticosa

Potentilla fruticosa zijn compacte, ronde bladverliezende struiken. Vanaf het einde van de lente tot in het midden van de herfst produceren ze een overdaad aan bloemen.

Potentilla fruticosa 'Abbotswood'

Potentilla fruticosa 'Abbotswood' bloeit met grote bloemen van ongeveer 2,5 cm groot van juni tot september. De bladeren zijn grijsgroen tot blauwgroen. Deze platn kan gebruikt worden als groep, als vakbeplanting, of als haagje gesnoeid worden.

Potentilla fruticosa 'Tangerine'

Laag, zonneminnend sierstruikje met opvallende bloei: de lichtoranje bloemen verkleuren bij veel zon naar geel. Afschilferende twijgen en spitse groene blaadjes. De struik wordt 2 x zo breed als hoog en is dus uitermate geschikt voor groepsbeplanting of een brede lage haag. Ook leuk als solitair in pot. Ook voor droge grond.

Potentilla fruticosa 'Kobold'

'Kobold vormt een lage , bolvormige struik met heldergele bloemen. 'Kobold' wordt 40 tot 60 cm hoog, vertoont een gedrongen groei. 'Kobold' bloeit lang en overvloedig

Potentilla fruticosa 'Red Ace'

'Red Ace wordt ongeveer 30 cm hoog en bloeit met mooie rooodoranje bloemen van mei tot september. De bloemen zijn aan de binnenzijde roodoranje en aan de buitnekant oranjegeel. Door zijn kruipende groei en lage hoogte een goede bodembedekker.

Potentilla fruticosa 'Golden Dwarf'

Golden dwarf bloeit met gele bloemen van juni tot september

Potentilla fruticosa 'Maanelys'

Maanelys bloeit met zachtgele bloemen van mei tot oktober; Maanelys wordt 1,25 tot 1,75 meter hoog.

Potentilla fruticosa 'Blink'

'Blink' bloeit met lichtroze bloemetjes en wordt ongeveer 1 meter hoog en breed.

Potentilla fruticosa 'Tilford Cream'

Tilford Cream bloeit van mei tot oktober met romig witte bloemen. De plant wordt ca 50 cm hoog en ongeveer 60 cm breed.

Gepost : 25 mei 2009
Top 

Onderwerp: "Overzicht Potentilla"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1