Jan's tuinboek

Onderwerp: "omvang struiken struiken"

   
Door: Glenn

Beste heer,


Ik wil in mijn tuin die volledig omringd is met een omheining deze wegwerken door struiken en haagbeplanting er voor te zetten, daarom enkele vragen.


Kan je mij zeggen hoe ver de Carpinus betulus van een muur af moet geplant worden opdat hij langs de muurzijde nog begroeiing heeft (muur is 1,5 meter hoog)


Verder wil ik een stuk tuin beplanten met struiken, maar kan u mij zeggen hoe breed volgende struiken worden, dat ik deze nog met voldoende afstand van elkaar kan planten:


Acer palmatum Garnet

Spiraea vanhouttei

Rhus typhina Dissecta

Rubus idaeus Malling Promise

Rubus idaeus Zefa Herbsternte

Rhododendron Catawbiense Grandiflorum

Physocarpus opulifolius Diabolo

Perovskia atriplicifolia Blue Spire

Osmanthus burkwoodii

Mahonia media Charity

Kolkwitzia amabilis

Hydrangea paniculata Kyushu

Holodiscus discolor

Cytisus Boskoop Ruby


Alvast bedankt!


Glenn Douwen

Gepost : 27 feb. 2011
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Glenn,


Om een volle haag te verkrijgen langs de zijde van de muur moeten de planten voldoende licht krijgen. Een afstand van ongeveer één meter tussen de haag en de muur zal hier goede resultaten geven.

Als je struiken vrij laat uitgroeien, zonder te snoeien, kan je er grosso modo van uitgaan dat ze ongeveer even breed als hoog worden.

Bv. Spiraea vanhouttei wordt 2 à 3 meter hoog, dus zal hij van nature ook 2 à 3 meter breed worden als solitaire struik.

Probleem is dat het wel +- 15 jaar zal duren vooraleer hij deze afmetingen zal hebben.

In een border worden daarom andere afstanden gehanteerd. Meestal is dat +- 1 struik per m2.

Je kan bv. de Spiraea vanhouttei dus a ratio van 1/m2 tot 1 per 3m2 zetten, naargelang dat je al dan niet snel een dichte begroeiing wenst.


Als je ook wat rekening houdt met de groeivorm van de plant, je kan hiervoor afgaan op fotos of op een beschrijving van de plant, kan je al heel wat opmaken.

Als de plant bvb breder wordt dan hij hoog is, of als het een opgaand groeiende struik is die smaller blijft dan hij hoog is. Acer palmatum 'Garnet' bijvoorbeeld groeit meestal breder uit dan hij hoog is,

Bij de meeste planten staat ook aangegeven hoeveel planten je best per m2 aanplant om een mooi resultaat te krijgen.


Hou er wel rekening mee dat hoe verder de planten uit elkaar geplant worden, hoe meer onkruid er zal groeien tussen de planten.

Dus, als je snel een dichte begroeiing wil en niet te veel onderhoud wil plant je best niet minder dan 1 struik per m2. Voor kleine struiken kan dit zelfs meer zijn.


Rubus idaeus wordt normaal als haagvorm, geleid langs draden, aangeplant. Als je die zonder meer gaat aanplanten krijg je eigenlijk een slordige struik met liggende takken die vergelijkbaar is met wilde bramen.

Meer info over frambozen vind je in het artikel 'Kleinfruit'.


Groeten,

Jan

Gepost : 27 feb. 2011
Top 

Onderwerp: "omvang struiken struiken"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1