We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "leifruit"

   
Door: Jan de tuinman

Ik had graag laagstammige fruitbomen aangeplant als haag (maw als leibomen), maar ik vind niet echt bestelklare planten op uw website. Ik heb wel een [url=http://www.atuin.be/forum/index.php?option=com_fireboard&func=view&catid=9&id=1699]forumtopic [/url]gevonden. Verder had ik ook graag een strook van 1m op 7 a 8m beplant met bodembedekkers zoals lavendel.


Ik lees op jullie site dat er een gratis tuinontwerp kan voorzien worden. Hoe gaat dit in zijn werk? Ik had gewoon graag geweten welke fruitbomen ik best zet gezien de plaats in de tuin (namiddagschaduw bvb), en welke ik bij mekaar zet voor kruisbestuiving. Kan ik eveneens palen + dwarslatten bestellen bij atuin? Hetzelfde geldt voor de bodembedekkers: kan ik alleen lavendel zetten of kan ik diversifieren?

Gepost : 8 apr. 2011
Top 
Door: Jan de tuinman

Om laagstammige fruitbomen als geleide fruithaag te kweken kan je gebruik maken van struikvormen. In de maataanduiding kies je de vermelding "struik". Zo krijg je een laagstam (= struik) die je zelf kan gaan leiden.

Een andere optie is voorgeleide planten te gebruiken . Onderste foto in het artikel: [url=http://www.atuin.be/forum/index.php?option=com_fireboard&func=view&catid=9&id=1699

] Leifruit, ideaal voor de kleine tuin[/url].

Naar bestuiving toe gebruik je voor een fruithaag best een zelfbestuivend ras, zodat je een egale haag bekomt. Als appelrassen kan je hiervoor 'Elstar' of ' Jonagold' gebruiken, als perelaars Conférence of 'Williams'

Wil je verschillende rassen aanplanten, je vindt hier uitgebreide bestuivingstabel.

Voor de strook met bodembedekkers is het aangewezen om verschillende soorten aan te planten op een dergelijke lange strook. Zo kan je de bloei spreiden over het hele groeiseizoen en zo wordt de border ook dynamischer. Een volledig overzicht van de bodembedekkers vindt je met deze link . In Jans tuinboek staat ook een overzichtsartikel over de betere bodembedekkers.


Groeten,

Jan

Gepost : 8 apr. 2011
Top 

Onderwerp: "leifruit"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1