Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Leibomen : verschillende mogelijkheden

leibomen

 

Leibomen zijn helemaal terug van weggeweest, en dit is niet verwonderlijk. Leibomen zijn ideaal om privay te creëren en de ongewenste blikken van buren uit de tuin te houden. Daarenboven vragen ze heel weinig ruimte en zijn makkelijk te onderhouden.

Voor je eraan begint moet je je toch even stilstaan bij de plantenkeuze en de manier waarop je een leiconstructie zal maken.

 Klik hier voor een overzicht van groenblijvende / wintergroene leibomen.

 

Hoe leibomen kiezen?

Vooreerst moet je je de vraag stellen of je zal werken met voorgeleide bomen, of met gewone bomen en ze daarna zelf leiden?
Bij voorgeleide bomen heb je het grote voordeel dat je de aanwezige geleiding kan behouden. Je hoeft enkel de onderlinge constructies te verbinden met elkaar. Dit kan met bamboestokken of je bindt de geleiding tegen draden die je vooraf hebt gespannen tussen hoge palen.

 

Bomen

Het loont de moeite om vooraf goed te bezinnen omtrent de keuze van de bomen die je zal gebruiken. Deze keuze is afhankelijk van een groot aantal facetten. Wens je een wintergroen zichtscherm, dat inkijk onmogelijk maakt? Hoe zal je de bomen onderhouden? Je kan opteren om ze jaarlijks één of tweemaal te snoeien, je kan ook opteren om te scheren, zo krijg je het effect van een ‘haag op poten’. Naargelang de snoeimethode krijg je ook een heel ander wintereffect. Wil je een louter scherm optrekken, of wil je op termijn het effect van oude leibomen zoals je ze hier en daar nog kan aantreffen rond oude kerkhoven?

In principe is het mogelijk om eender welke boom te gaan gebruiken om te leiden, de ene verdraagt de jaarlijkse riguoureuse snoei beter dan de andere, ook met de groeikracht moet je rekening houden, in een kleine tuin is een sterke groeier minder aangewezen dan in een grote landschapstuin.

De plantafstand varieert naargelang de boomsoort; sterke groeiers die normaliter grote bomen vormen kunnen verder uiteen gezet worden dan kleine boomvormen die trager groeien. Als je een relatief korte afstand met leilbomen wil aanplanten, is het esthetisch beter de linden wat dichter bij elkaar te plaatsen. Als je pakweg 5 tot 10, leibomen aanplant bijvoorbeeld in een voortuin, neem je beter de kleinste plantafstand, bij een grotere afstand, zoals in een meer landschappelijke tuin, is het aangewezen een ruimere plantafstand te nemen. De plantafstand is niet alleen een plantechnische kwestie maar in vele gevallen, veelal in even belangrijke mate, een esthetische kwestie. Hierbij geven we dan ook een richtwaarde wat betreft de plantafstand. Hierbij werd rekening gehouden met de groeikracht van de plant en de snelheid waarmee deze bomen in geleide toestand dichtgroeien.

Dit artikel helpt u bij het kiezen de juiste leiboom, maar ongetwijfeld heeft u nog wel enkele vragen specifiek voor uw tuin. Aarzel dan niet om uw vraag in Jan’s Tuinboek door te geven, we geven u een antwoord binnen de 24 u

OF u kan ons steeds bellen op 09/334 50 60 (7/7 van 09.00 tot 21.00 u.)

We helpen u graag verder!

 

Groenblijvende olijfwilg – Elaeagnus ebbingei

Wintergroene boom met decoratief blinkend blad, onderaan zilverwit behaard.

Goede groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

Quercus ilex – Steeneik

Groenblijvende boom die zich meer en meer bewijst als goede wintergroene leiboom in onze streken.

Normale groeier – Plantafstand 2 tot 3m

 

Haagbeuk – Carpinus betulus

De Haagbeuk heeft een frisgroen, gezaagd blad dat in de winter grotendeels afvalt.

Goede groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

 

Rode of bruine Beuk – Fagus sylvatica ‘Atropunicea'(Purpurea)

De rode beuk heeft een opvallende purperrode bladkleur dat zacht bronsrood uitloopt. Het blad blijft ′s winters aan de plant hangen tot het nieuwe blad uitloopt.

Normale groeier – Plantafstand 2 tot 3m

 

Groene Beuk – Fagus sylvatica

Groene beuk heeft een frisgroen blad dat ‘s winters aan de plant blijft hangen tot het nieuwe blad uitloopt. Daardoor heeft u ook nog de nodige privacy in de winter.

Normale groeier – Plantafstand 2 tot 3m

 

Tilia europaea ‘Pallida’

  • Ideaal als leilinde. In het voorjaar opvallend rood getinte knoppen en twijgen, lichtgroen blad.
  • Sterke groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

Tilia platyphyllos (Zomerlinde, Grootbladige Linde)

  • Gewone linde of zomerlinde met donkergroene bladeren
  • Sterke groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

Tilia cordata (Winterlinde, Kleinbladige Linde)

  • Winterlinde met een klein harvormig blad, deze linde groeit goed op elke droge grond.
  • Sterke groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

Tilia tomentosa ‘Brabant’ (Zilverlinde)

  • Deze zilverlinde heeft een zilverachtig blad dat in het najaar geel verkleurt.
  • Sterke groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

Platanus acerifolia (Plataan)

  • Plataan met blad dat gelijkt op dat van een esdoorn.
  • Donkergroene stam die geelgroen afschilfert.
  • Zeer sterke groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

Liquidambar styraciflua (Amberboom)

  • Boom met kurklijsten op de takken.
  • De bladeren verkleuren in de herfst prachtig geel, oranje en donker karmijnrood.
  • Goede groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ (sierpeer)

Het grote pluspunt van sierpeer is dan weer de prachtige witte bloei in het voorjaar en de mooie herfstverkleuring in het najaar. Daarbij komen Pyrussen in het voorjaar relatief vroeg in blad en houden ze dat blad ook lang in het najaar.

  • Goede groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

Spaanse Aak – Veldesdoorn – Acer campestre

Heeft een mooi frisgroen blad met rood-roze tinten in de lente dat in de herfst guitig geel verkleurd.Vergt wel regelmatige snoei.

  • Sterke groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

Laurierkers – paplaurier – Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’

Deze populaire haagplant kan ook als leiboom gebruikt worden maar vraagt dan wel een beschutte standplaats.

  • Sterke groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

Morus alba (Witte Moerbezieboom)

Blijft een relatief kleine boom met brede kroon. Daarom uitermate geschikt als dakboom.

  • Grote heldergroene bladeren en eetbare, witgele tot rose vruchten in augustus.
  • Goede groeier – Plantafstand 2 tot 3,5m

 

Photinia fraseri ‘Red Robin’ (Glansmispel)

De bladeren van Photinia fraseri lopen rood uit en worden gedurende de zomer groen. Deze boom is groenblijvend maar vraagt toch een wat beschutte standplaats.

  • Normale groeier – Plantafstand +- 2m
  • Ligustrum japonicum (Witte wasboom)

Ligustrum japonicum is een groenblijvende heester die snoei bijzonder goed verdraagt. Bloeit van augustus tot september met sterk zoetgeurende witte bloemtrossen. Na de bloei is de boom gesierd met dikke trossen blauwzwarte bessen.

Goede groeier, vergt een beschutte standplaats.

Plantafstand +- 2m

De leiconstructie.

Je hebt palen nodig van +- 4,5 meter lengte. Deze palen graaf je ongeveer 80cm. à 1 meter diep in en zet je vast in beton of gestabiliseerd zand. Let erop als je de bomen tegen de palen plaatst, voldoende diep te blijven met het beton zodat er nog een flinke laag aarde overheen kan om de bomen te planten. Je moet ook even stilstaan bij de vraag of je de bomen tegen de paal zal plaatsen of er tussenin. Als je de bomen tegen de paal zet heb je meteen een steunpaal voor de bomen. Zet je de bomen tussen de palen dan is het aangewezen en aparte, kortere steunpaal te plaatsen voor de boom.

Je kan draden spannen tussen de palen, je kan bamboestokken gebruiken om de palen onderling te verbinden, je kan natuurlijk ook houten latten, metalen staven (betonijzer) of metalen buizen (gegalvaniseerd, roestkleurig, koper … gebruiken.

Hou er rekening mee dat deze constructie een hele tijd dienst zal moeten doen, toch zeker een tiental jaar. Draag er daarom zorg voor dat je een degelijke constructie neerzet, leibomen vangen een niet te onderschatten portie wind.

Afhankelijk van het effect dat je wil bereiken plaats je de onderste geleider of draad op ongeveer 1,80 tot 2,50 meter hoogte boven de grond. Als je er gemakkelijk onder moet kunnen lopen begin je best op een hoogte vanaf 2,20 meter hoogte boven de grond. Daarna plaats je om de 20 tot 50 cm een geleider. Je kan zo een palmet bouwen met 2,3,4 of 5 geleiders.

Relevante producten:  Steunpaal voor leiboomcontructie

Relevante artikels: Hoe maak je een leiconstructie.

 

VERSCHILLENDE LEIBOOMCONSTRUCTIES:

 Met houten latten

 

met (gegalvaniseerde) buizen:

 

 

 met gegalvaniseerde draad:

Relevante producten:

Reacties

Hallo Jan,

..Ben zelf werkzaam als hovenier en mijn vraag is of je misschien een goed boek weet over lei- en dakvormen.

Heb het hele internet al afgestruind maar niks gevonden.

Hoop dat je een tip hebt.

Vriendelijke groet,

Frank.

Geplaatst door Jan uit Gent

Hallo Frank,

Ik ben er ook al een tijdje op zoek naar, maar nog niet gevonden.

Ik hou je op de hoogte in geval van...

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Wat is de beste periode om de leibomen te snoeien?

Wij moeten het raam om te leiden nog zetten (bomen zijn geplant in april). De onderste takken zitten heel laag en moeten er dus af; maar wanneer doen we dit het best? Mag dit nu nog? Of beter wachten tot het najaar?

Geplaatst door Jan uit Gent

Hallo Sofie,

 

De onderste ongewenste takken kan je op eender welk moment gaan afknippen. Meestal begint de onderste tak op +- 2 meter, alles daaronder kan je reeds wegknippen.

 

De bovenste takken kan je pas gaan snoeien wanneer de geleiding geplaatst is. Enkel dan kan je weten welke takken je moet behouden en welke wegsnoeien.

 

Leibomen verdragen snoei goed en je kan eigenlijk op elk tijdstip gaan snoeien behalve tijdens de eerste groeischeut in april en mei. Bij traaggroeiende soorten kan je volstaan met ��n snoeibeurt per jaar. Dit doe je dan best als het blad gevallen is zodat je de takstructuur duidelijk kan zien.

 

Snelgroeiende soorten als linde (Tilia) en plataan (Platanus) snoei je beter tweemaal per jaar, ��nmaal in de zomer vanaf juni en ��nmaal in de winter.

 

Relevante producten:

* Steunpaal voor leiboomcontructie

 

Groeten,

 

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Mag ik geleide linden plaatsen op 50 cml van de scheidingslijn van mijn gebied.

Volgens stedebouw van mijn gemeente mag die niet en volgensl de tuinman met veel ervaring is dit wel toegelaten.

mvg

Geplaatst door Jan uit Gent

Volgens het veldwetboek moeten hoogstammen op 2 meter van de perceelsrand staan. Leilindes zijn hoogstambomen en moeten dus op 2 meter van de perceelsrand.

Gemeentes kunnen afwijken van deze federale wetgeving door gemeentelijke stedebouwkundige voorschriften, reglementen of verordeningen. Als de gemeente leibomen niet expliciet toelaat op 50 cm van de perceelsgrens, moeten die op 2 meter van de scheiding staan.

In de praktijk worden leibomen vaak dichter geplaatst dan die wettelijke 2 meter, als uw buren daar geen probleem van maken zal daar ook geen haan naar kraaien. Maken uw buren daar wel een probleem van, dan hebben zij een juridische grond om die te laten verwijderen...

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Welke fruitbomen komen in aanmerking om te leiden. Het is wel op het noorden gelegen met niet al te veel zon en een zware grond.Haalbaar of beter iets anders dan fruitbomen??

Geplaatst door Jan uit Gent

Patrick,

Fruitbomen op een plek met niet te veel zon is niet zo'n goed idee. Voor de afrijping van de vruchten is zon toch wel nodig. In dit geval kies je beter voor de klassieke niet-vruchtdragende leibomen. Je leest er alles over in het artikel: Leibomen: verschillende mogelijkheden

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Volgens onze gemeente mag een leiboom niet op 50 cm van perceelgrens, tenzij je een akkoord hebt met je buren, gemeente ziet dit als een hoogstam-boom en moet op 2 meter gezet worden, maar op wat lijkt dat? Stel dat je weinig flexibele buren hebt, dan ben je dus gezien...dan maar aan de oprit maar ik geraak er ook niet uit: bolbomen of leibomen aan de oprit? en bij leibomen: zelf leiden of voorgeleide kopen??...een moeilijke bevalling.

Ik wil ook een leiboom die op termijn dichtgroeit in de zomer, niet zo van die doorkijktakken, HELP!

Geplaatst door Jan uit Gent

Martie,

Dat leibomen wettelijk op 2 meter van de scheidingsgrens staan is voorzien in het veldwetboek en is voor heel België zo. Een akkoord met de buren (liefst op papier) is dus wel aangewezen.

Als je naast een oprit bomen wil planten opteer je beter voor bolbomen. Bolbomen zullen esthetisch een mooier effect geven dan leibomen. Op je oprit bekijk je de leibomen van te dicht, waardoor hun effect van "haag op poten" wegvalt. .

Als je opteert voor leibomen dan heb je met voorgeleide bomen veel sneller effect dan met bomen die je zelf gaat leiden. Voorgeleide bomen zijn sneller dichtgegroeid. Veel minder "doorkijktakken"dus...

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Ik ben "de buur". Ik hou ook van bomen maar nu willen mijn nieuwe buren Tilia cordata 'Roelvo' - zomerlinde zetten op minder dan 1m van de scheidingslijn. Mijn garage staat op 50cm van de scheidingslijn en mijn oprit in asfalt + de goten lopen tot op 30 cm van de scheidingslijn. Het perceel van mijn buren is afgegraven top op 50 a 60cm diepte ten opzichte van mijn eigendom. Hoe ver komen de wortels van leibomen? Ik ben bang voor schade aan mijn oprit en garage. Dat is de enige reden waarom ik wil vragen om de wettelijke 2m afstand te behouden. Gaan de wortels van die leibomen uitlopen tot onder mijn asfalt en garage? Hoe ver gaan die wortels?

Geplaatst door Jan uit Gent

An,

Als algemene stelregel kan je stellen dat de wortels ongeveer even ver gaan als de takken van de kruin. Als je lindes laat uitgroeien tot een gewone boom (i.p.v. tot leiboom) wordt de kruin toch snel enkele meters breed. Door de beperkte afstand van de scheidingslijn tot de goot en het asfalt kan je er bijna zeker van zijn dat de bomen onder uw oprit zullen wortelen.

Door het hoogteverschil van 50 à 60 cm tussen jouw perceel en dat van de buur, hoef je niet echt te vrezen voor schade door die wortels, die zullen eerder naar beneden groeien.

Groetjes,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Paul,

Leibomen zijn hoogstammige bomen en moeten om minimaal 2 meter van de perceelsgrens geplant worden. Dit is een bepaling uit het veldwetboek.

Je kan leibomen dichter dan 2 meter aanplanten maar dan is een schriftelijke toelating van je buurman toch wel aangewezen.

Groeten,

Jan

ATuin

Geplaatst door Jan

Beste,

Ik zou een 4 tal leibomen 'Carpinus betulus' willen aanplanten in mijn tuin ik zou de bomen aan de paal willen bevestigen. Hierbij maak ik gebruik van palen van 5 m ca 1 m in de grond ik zou voor de palen een gat van 10 cm boren is dit een goed idee? of is het goed om voorgeleide planten te kopen en de kaders met dikke bamboestokken aan elkaar te zetten, en gebruik te maken van een boompaal van 2,5 m? Ik moet er wel bijzeggen dat ze min of meer beschut zullen staan.

 

Met vriendelijke groeten

Cedric

Geplaatst door Jan uit Gent

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?