ATuin is momenteel gesloten voor de zomerstop.
U kan wel een bestelling plaatsen maar de levering is ten vroegste vanaf eind augustus!!
We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "klimplanten tegen een rond hekwerk"

   
Door: Anoniem

Ik heb een hekwerk in kastanje latten met een hoogte van 2 meter. Ik zou hier ronde kokers willen mee maken en daar dan klimplanten willen laten tegen groeien. Ik zou er enkele van die kokers dan naast elkaar willen plaatsen, niet tegen elkaar.

Het moet namelijk ook dienen als een afbakening.

De grondsoort is normaal, voldoende zon.

Welke planten zou ik daar het beste kunnen laten tegen groeien en wat zou het mooists:beste zijn de planten ervoor planten of vanuit de koker naar buiten.

Het zou hier gaan over een 5 tal kokers met een diam. van 80 cm - 1 m

ik kan de diameter aanpsssen.

het mag per koker een combinatie zijn van verschillende soorten.

Gepost : 25 mei 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Guido,

dat klinkt leuk!


Voor de plantenkeuze is het belangrijk of er licht binnendringt door de 'kastanje latten' of niet; is dat niet zo, dan is je keuze zeer beperkt.

Ik neem aan dat het gaat over het gekende kastanjehouten 'lattenwerk' of 'treillages'; met verzinkte ijzerdraad aaneengevlochten kastanjehouten latjes, dan komt er voldoende licht binnen om de meeste klimplanten te doen aanslaan. Maak daarom ook de kokers zeker niet te nauw.


Mij lijk je het sterkste effect te bekomen als je de klimmers IN de kokers plant, om ze er dan bovenaan uit te zien groeien, toefen vormen en bloeien.

Akebia, Lonicera (=Kamperfoelie) en kleinbloemige Clematissoorten zullen dat wel zien zitten. Ook Campsis (=Trompetklimmer) moet lukken als je op die plek geen schrale oostenwind hebt 's winters. Grootbloemige Clematissen zouden ook leuk zijn om met hun grote bloemen door de openingen in de kastanjehouten latten naar buiten te piepen;

Vermits je zon hebt zou ik sowieso ook 1 of meerdere klimrozen toevoegen, alleen zullen die liever met hun voet buiten de kokers staan, in de zon.

Keuze aan klimrozen genoeg op de site, overweeg misschien eens een liaanroos van koker naar koker te laten groeien (of zijn ze niet verbonden met elkaar?), bijv Rosa filipes 'Kiftsgate'.


Stuur je me wel eens een foto volgend jaar? Ik ben benieuwd!


Succes ermee!


Jan

Gepost : 26 mei 2008
Top 

Onderwerp: "klimplanten tegen een rond hekwerk"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1