Jan's tuinboek

Onderwerp: "keuze taxushaag met kleurschakering"

   
Door: Jan de tuinman

hallo,

heb sleuf van 60cm breed gegraven voor aanplanten haagje voor max 1,5m hoogte. Denk aan taxus baccata. Liefst zou ik dit combineren met nog een haagje daarvoor te plaatsen bv ligustrum om zo in 2 niveaus met kleurschakering te werken. Zijn deze 2 planten combineerbaar? En heb ik dan nog genoeg met mijn 60cm sleuf?

Leveren jullie ook in het weekend?

Dank voor je suggesties

Gepost : 18 mrt. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Chantal,


Een sleuf van 60 cm breed volstaat voor Taxus en Ligustrum. Taxus heeft een kluit van ongeveer 30 cm diameter. Ligustrum wordt normaliter aangeleverd met blote wortel. De resterende 30 cm zal daarvoor ruim volstaan.

Ligustrum voor de Taxus klopt wel als kleurschakering: de lichter gekleurde liguster voor de donker gekleurde Taxus.Maar wat betreft de groeikracht van de 2 soorten klopt de combinatie minder: de liguster zal veel sneller groeien dan de taxus. De liguster zal je veel sneller moeten snoeien, anders verlies je het effect van de kleurschakering.

Daarom zou ik voorstellen 2 soorten te planten die ook ongeveer dezelfde groeikracht hebben. Zoals bijvoorbeeld Thuja occidentalis 'Smaragd' in combinatie met Taxus. Zo behoudt je de licht-donker schakering en ook de groeikrachtverhouding is logischer: Thuja occidentalis 'Smaragd' is een kleinblijvende haagconifeer met daaraachter de hoger groeiende Taxus.

Ook de traditionele combinatie Buxus-Taxus kan hier toegepast worden.


Succes,


Jan

Gepost : 19 mrt. 2009
Top 

Onderwerp: "keuze taxushaag met kleurschakering"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1