Jan's tuinboek

Onderwerp: "Humulus Lupulus (HOP)"

   
Door: Susanne

We zouden graag een sterke inheemse klimmer in de tuin willen en denken aan hop.

Op sommige sites lees ik dat het noodzakelijk is om een mannelijke en vrouwelijke plant bij elkaar te zetten en op andere sites dat dat juist niet moet (of zelfs verboden is in België)

Ik ben benieuwd wat jullie daarvan zeggen en ook of jullie de vrouwelijke variant verkopen. Want de vrouwelijke zou met haar "hopbellen" het mooist zijn en lekker ruiken?


Vriendelijke groeten, Susanne

Gepost : 27 apr. 2010
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Susanne,


Hop wordt voornamelijk geteeld voor de zogenaamde hopbellen, de vrouwelijke bloemen. Deze worden commercieel geteeld om bier mee te brouwen en geven het bier een bittere smaak.

Deze bellen, van een vrouwelijke plant, leveren ook de grootste sierwaarde van de plant, naast het decoratieve blad.

Het is dus niet nodig om een vrouwelijke en een mannelijke plant te hebben om de mooie hopbellen te verkrijgen, die heb je bij vrouwelijke planten sowieso.

Het is wel zo dat de smaak van de hopbellen wijzigt vanaf het ogenblik dat de bloem is bestoven door een mannelijke plant. Daarom wordt bestuiving in de commerciële teelt vermeden door de mannelijke planten te bestrijden. Tot vaak kilometers in de omgeving.

Als je dus in een gebied woont waar nog hop gekweekt wordt, bvb in de Westhoek rond Poperinge, is het aanplanten van een mannelijke plant niet echt aangewezen. Op andere locaties is dat niet echt een probleem.

Rekening houdend met het bovenstaande mag je ervan uitgaan dat alle hopplanten die aangeboden worden vrouwelijke planten zijn.


Groetjes,

Jan

Gepost : 28 apr. 2010
Top 

Onderwerp: "Humulus Lupulus (HOP)"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1