Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Hoe de Filters gebruiken?

Je vindt de filters terug op elke pagina van een hoofd- of subcategorie.
Dankzij de filters kan je verder selecteren op planteigenschappen die voor jou belangrijk zijn.

Je zoekt een struikje voor een stuk in de tuin waar er ‘s morgens schaduw is…

Je hebt te maken met een normale grond in je tuin, de plant mag hoogstens 1 meter hoog worden, je favoriete bloemkleur is wit en je zou in het voorjaar nog wat meer bloei in je tuin willen zien.

Met dergelijke handige zoektool word de juiste plant selecteren kinderspel!!!

 

Hoe kies je nu de juist planten voor in je tuin?

Iedere tuin is anders: je moet rekening houden met de grond: is die nat of juist droog, met de bezonning: krijgen de planten de hele dag zon of slechts een aantal uur per dag, enzo…

De planten mogen niet te groot worden of moeten ook in de winter groen blijven… Het is vaak moeilijk om door de bomen het bos nog te zien.

zie ook: Hoe de juiste planten kiezen voor mijn tuin?

 

We overlopen even de selectiecriteria van de kenmerkenpagina:

BLOEMKLEUR:

Hier kan je de bloemkleur van je keuze aanvinken.

Om goede kleurcombinaties te maken houdt het aantal kleuren binnen je tuin of border dan eerder beperkt. Met een drietal bloemkleuren bereik je meestal een beter resultaat dan met een mengelmoes van allerhande kleuren door mekaar. Kleurcombinaties van wit, blauw en paars bvb leveren een rustig ogende en mediterraan aandoende kleurschakering. Of je combineert meer ton-sur-ton met rode tinten door de selectievakjes roze, oranje, rood aan te vinken.

 

BLOEIMAANDEN

Hier kan je het bloeitijdstip gaan selecteren.

Voor een attractieve tuin het hele jaar rond is het belangrijk dat je op elk ogenblik iets hebt wat bloeit. Bij de plantenkeuze is het dus aangewezen om met het bloeitijdstip wat te gaan spelen:

eerst kies je enkele voorjaarsbloeiende planten, dan wat zomerbloeiers aangevuld met herfstbloeiende soorten. Tenslotte kies je ook enkele winterbloeiende planten om je tuin het jaar rond attractief te maken.

 

PLANTCATEGORIE

In de rubriek plantcategorie kan je een onderscheid maken tussen bomen, struiken, vaste planten,… Om tot een goede mix van planten te komen wissel je struiken af met bodembedekkeers, siergrassen,hier en daar een boom, enz… Door te variëren in plantentypes bekom je een boeiende mix van planten.

 

HOOGTE VOLWASSEN PLANT

In deze rubriek kan je de gewenste hoogte van de plant selecteren. Let wel: de hoogte die vermeld wordt op de plantenfiches is de maximale hoogte die de plant bereikt in volwassen toestand, zonder te snoeien. Staar je hier dus niet blind op. De hoogte van struiken en bomen kan door beperkt snoeiwerk vaak een stuk lager gehouden worden dan de hoogte die hier opgegeven is.

 

STANDPLAATS

ZON

Met een zonnige standplaats wordt een standplaats bedoeld die voor minstens 3/4 van de dag in de zon staat.

 

HALFSCHADUW

Met een halfschaduw standplaats wordt een standplaats bedoeld die tussen 1/2 en 1/4 van de dag in de zon staat

 

SCHADUW

Met een standplaats in de schaduw wordt een standplaats bedoeld die voor 3/4 van de dag of langer in de schaduw zit.

Gemiddelde dag = 12 uur -> 3/4 = 9 uur -> 1/2 = 6 uur -> 1/4 = 3 uur

 

BESCHUT

Planten die beschut moeten staan zitten op het randje van hun winterhardheid en hebben een standplaats nodig die beschut is van koude weersinvloeden. Deze planten plant je dus best niet op een open plaats waar de plant onderhevig is aan koude noorden- en oostenwind.

Wat is nu juiste een beschutte standplaats?

Een éénduidige regel is daar moeilijk voor te geven. Er zijn wel een aantal punten waar je kan rekening mee houden om uit te maken of je te maken hebt met een beschutte standplaats of niet. Eerst en vooral de bezonning: een plant die een beschutte standplaats vraagt hoort op een plek die overwegend in de zon zit. Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met de wind. Is er op die plek voortdurend wind, dan kan je niet gaan spreken van een beschutte standplaats. Een standplaats die wat afgesloten is van de wind, en zeker van kouden noord- en oostenwind kan wel een beschutte standplaats zijn. Verder moet je ook rekening houden met de ligging: heb je een afgesloten tuin in een bebouwde kom, of zit je in de open vlakte ergens op het platteland? Het tuintje in de bebouwde kom zal warmer zijn dan een tuin op een open locatie. De temperatuur in een stadskern bvb is enkele graden hoger dan de temperatuur op het platteland. Een plek die ingesloten is door bomen of struiken kan ook een beschutte standplaats zijn.

 

DROGE GROND

Een droge grond is een grond die het jaar rond droog en goed bewerkbaar is. Ook in nattere periodes komen er geen plassen voor op droge gronden.

 

NORMALE GROND

In natte periodes en in de winter is het normaal dat de grond ietwat sompig is, in droge periodes droogt de grond uit. In natte periodes komen er hier en daar plassen voor.

 

VOCHTIGE GROND

Een vochtige grond is een grond die het jaar rond vochtig blijft en enkel in zeer droge periodes volledig uitdroogt. In natte periodes trekt het water maar langzaam weg zodat er lang plassen blijven staan en de grond “sompig.â€is.

 

KUSTGEGBIED

Het kustgebied vraagt door de invloed van zoute zeewind een specifieke plantenkeuze.

Veel planten die normaal in tuinen toegepast worden gedijen niet aan de kust. Planten voor kustgebieden weerstaan aan de invloeden van de zoute zeewind.

 

INDUSTRIEZONE

De standplaats industriezone slaat op planten die weerstaan aan industrierook en uitlaatgassen.

Je vinkt dit vakje aan om planten te vinden die goed gedijen langs drukke wegen, snelwegen, …

 

ROTSTUIN

Deze planten zijn specifiek geschikt voor een rotstuin en gedijen goed in een stenige ondergrond.

 

KLEINE TUIN

Deze planten worden niet te hoog of te breed en zijn daarom uitermate geschikt om in een kleine tuin te planten.

 

SPECIALE KENMERKEN

BODEMBEDEKKER

Een belangrijk selectiecriterium!

Hiermee selecteer je planten die door hun aard en groeiwijze de bodem goed bedekken en die dus onkruid remmen!

 

MOOIE HERFSTVERKLEURING

Een bijkomende troef als je planten kiest. Deze planten bieden ook in de herfst een bijkomende attractieve waarde nl. hun herfsverkleuring! Deze kan gaat van rood, over oranje naar geel en alle mogelijke combinaties hiervan.

 

DOORBLOEIEND

Doorbloeiende planten zijn planten die langdurig bloeien omdat zij steeds weer nieuwe bloemen vormen. Deze planten staan dus garant voor een maandenlange bloei. Vooral bij rozen vinden we nogal wat doorbloeiende soorten

Bij doorbloeiende planten is het goed om de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Zo stoppen ze geen energie in zaadvorming en blijven ze langer doorbloeien.

 

GEUREND

Dit selectiecriterium slaat op planten waarbij de plant op zich geurend is, ofwel op planten die geurende bloemen produceren.

 

VRUCHTDRAGEND

Deze planten dragen vruchten: dit kunnen eetbare of niet-eetbare vruchten of bessen zijn.

 

VOOR BLOEMSCHIKKEN

Deze planten zijn geschikt om te verwerken in bloemstukken of kunnen als snijbloem gebruikt worden.

 

GROENBLIJVEND

Wintergroene planten die in de winter hun blad niet verliezen.

 

BOOMVORMEN

Deze kenmerken zijn voornamelijk van toepassing op hoogstammige bomen.

BOLVORMIG

Planten met een bolvormige groeiwijze of een (kleine) bolvormige kroon.

Met bolvorm wordt een klein rond kroontje aangeduid

 

RONDE KROON

Deze bomen vormen een ronde kroon

Een ‘Ronde kroon’ slaat op de grotere kroonvormen.

 

SMALLE KROON

Deze bomen vormen een smalblijvende kroon. Deze bomen zijn bijzonder geschikt om toe te passen op plaatsen waar weinig ruimte (in de breedte) voorhanden is. Bomen met een Smalle kroon kunnen wel hoog worden.

TREURVORM

Deze bomen of stuiken produceren hangende takken.

 

Raak je er toch niet uit dan kan je steeds een vraag stellen in Jan’s Tuinboek.

Als lid van ATuin geeft Jan je dan binnen de 48 u. een antwoord!

 

Dit artikel gaat over hoe snel de juiste planten kiezen

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?