Online planten kopen?

Artikel geplaatst door Jan De Tuinman in:

Hoe de juiste planten kiezen voor mijn tuin?

 

Het belang van de juiste plantenkeuze

Een goede plantenkeuze maken is op zich geen gemakkelijke klus maar is van cruciaal belang om op termijn ontgoochelingen en veel overbodig tuinwerk te vermijden.

De verleiding is vaak groot om kleine plantjes te kiezen zonder rekening te houden met hoe groot ze zullen worden of enkel te kiezen op basis van hoe mooi ze op het moment dat je ze koopt, meestal de lente, staan te bloeien. Het resultaat is een tuin waar veel te veel planten in staan die bovendien allemaal op hetzelfde moment bloeien.

Met een goede plantenkeuze kan je ook een onderhoudsvriendelijke tuin bekomen. De planten zullen dan op termijn elkaar raken, maar zonder elkaar te overwoekeren. Met een minimum aan snoeiwerk blijven de planten dan binnen de hun toebedeelde ruimte.

Hoe aanpakken?

Eerst en vooral moet er rekening gehouden worden met de het feit of de planten die je aankoop wel goed zullen groeien in jouw tuin! Hier spelen grondsoort en bezonning een grote rol.

Vervolgens moet je rekening houden met de volwassen grootte van de planten. Wordt die mooie plant op de duur niet te groot voor mijn tuin? Is jaarlijkse snoei wel mijn ding of kies ik beter voor een andere plant die niet te groot wordt? Die kan ik jarenlang zijn gang kan laten gaan zonder al te veel snoeiwerk!

Door zo planten te selecteren bekom je al een veel kleinere selectie. dat maakt het kiezen gemakkelijker en staat garant voor planten die in jouw tuin goed zullen groeien.

Dan is het ogenblik aangebroken om je persoonlijke smaak en je eigen wensen volop tot uiting te brengen: Je kan verder selecteren op bloeikleur, bladkleur, vruchten, herfstkleur, … en zelf je borders en plantvakken vormgeven volgens je eigen smaak.

Aan de slag!

Stap 1: De plek waar ik wil planten.

Vaak wordt niet veel rekening gehouden met de standplaatseisen die een plant stelt. Een plant voor de volle zon zal in de schaduw niet goed groeien, een plant voor een droge grond zal op een natte plek wegkwijnen.

Als je absoluut deze of gene prachtige plant in je tuin wil, maar de plant vraagt eigenlijk een andere standplaats dan zal dat zelden tot mooie resultaten leiden. Met een beetje geluk zal de plant wel overleven, maar ze zal nooit tot haar volle glorie komen. De standplaats aan de eisen van de plant aanpassen lukt ook maar tot op zekere hoogte, van een natte grond een droge grond maken is veel moeilijker (en duurder) dan planten kiezen die het goed doen op natte grond.

Voor je een plant kiest moet je 3 zaken goed in overweging nemen:

  • de grond
  • de bezonning
  • de hoogte die de plant maximaal mag bereiken.

Eventueel kan je de standplaats daarna nog fijner gaan selecteren door een van de selectiecriteria ‘kustgebied’, ‘industriezone’, ‘rotstuin’ of ‘kleine tuin’ aan te vinken. Woon je in een kustgebied ( = tot 5 à  7 km. van de zee vandaan) moet je absoluut ‘kustgebied’ selecteren: de kust vraagt door de invloed van zoute zeewind een specifieke beplanting.

De grond

Om de juiste plant te kiezen moet je dus eerst beginnen met planten te selecteren die goed zullen groeien in de grond waar ze moeten komen. Het is niet zozeer de grondsoort (zand, leem, klei) die belangrijk is om een juiste plantenkeuze te maken. De meeste plantensoorten groeien op diverse grondsoorten. De vochttoestand van de grond is minstens even belangrijk (en die hangt nauw samen met de grondsoort!).

We onderscheiden 3 soorten grond:

  • Normale grond: (meestal een zwaardere zandgrond of leem,, eventueel gemengd met lichte klei)
  • Vochtige grond: (meestal klei, zware grond)
  • Droge grond: (meestal fijne zandgrond)

Zie ook : Welke grond heb ik in mijn tuin?

De bezonning

De juiste bezonningstoestand inschatten van de plek waar je wil planten is essentieel om tot een goede plantenkeuze te maken. Ga na of er sprake is van een uitgesproken zonnige standplaats, of een overwegend beschaduwde standplaats. Zit de bezonningstoestand er ergens tussenin? Dan is er sprake van een “Halfschaduwâ€. Vele planten vertonen een zekere tolerantie naar bezonning toe, daarom is op de plantfiches vaak aangeven “zon-halfschaduw†of “halfschaduw- schaduwâ€. Ook planten die zich van de bezonning weinig aantrekken en zowel in zon, halfschaduw en schaduw groeien komen veelvuldig voor.
Wel gaat steeds dezelfde regel op: hoe minder zon, hoe minder bloemen!

  • ZON: Met een zonnige standplaats wordt een standplaats bedoeld die voor minstens 3/4 van de dag in de zon staat.
  • HALFSCHADUW: Met een halfschaduw standplaats wordt een standplaats bedoeld die tussen 1/2 en 1/4 van de dag in de zon staat
  • SCHADUW: Met een standplaats in de schaduw wordt een standplaats bedoeld die voor 3/4 van de dag of langer in de schaduw zit.

Gemiddelde dag = 12 uur -> 3/4 = 9 uur -> 1/2 = 6 uur -> 1/4 = 3 uur

Hoogte van de volwassen plant.

Bekijk ook even de standplaats waar je wil gaan planten vanop afstand; hoe hoog mag de plant worden?
De hoogte die vermeld wordt op de plantenfiches is de maximale hoogte die de plant bereikt in volwassen toestand, zonder te snoeien. Staar je hier dus niet blind op. De hoogte van struiken en bomen kan door wat snoeiwerk vaak een stuk lager gehouden worden dan de hoogte die hier opgegeven is.

Wil je echt geen snoeiwerk? Kies dan planten waarvan de maximale hoogte van de volwassen plant ongeveer overeenstemt met de gewenste hoogte. Zo vermijd je dat je aanplanting verwildert en jaarlijks terugkerend snoeiwerk.
Jouw persoonlijke voorkeur primeert hier, als je een hogere plant mooier vindt dan weegt dit in principe niet op tegen jaarlijks wat snoeiwerk.

Stap 2: Verder selecteren… naar eigen smaak.

In stap 1 heb je alle planten geselecteerd die kunnen gebruikt worden op de plaats van beplanting.
In stap 2 kan je je eigen smaken en voorkeuren ten volle naar voor laten komen.

Er moet nog een keuze gemaakt worden volgens bloeitijdstip en bloemkleur toe.

Ook het soort plant moet nog bepaald worden: wil je een boom, een struik, een vaste plant, een siergras…? groenblijvend of niet?…

  • bloemkleuren combineren
  • struiken, bomen, vaste planten, hagen,… hoe onderling combineren?
  • de juiste mix groenblijvend, niet groenblijvend.

Aspecten zoals herfstkleur, takstruktuur,…

De uiteindelijke keuze kan u maken via onze “Kenmerkenpagina”

Meer info over het gebruik van deze zoekhulp kan u hier terug vinden: Hoe de kenmerkenpagina gebruiken

Relevante artikels:

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft dit artikel u geholpen?