Jan's tuinboek

Onderwerp: "Hoe borders vormgeven - plantenkeuze"

   
Door: Jan de tuinman

Borders vormgeven - plantenkeuze

Een border vormgeven is op zich geen eenvoudige aangelegenheid.
Het vraagt wat plantenkennis, je moet rekening houden met de bezonning: zit de border in de zon, de schaduw of is het een combinatie van beiden met enkele uren zon per dag en de rest van de tijd schaduw: dan kies je best planten die halfschaduw vragen.

Het is ook belangrijk rekening te houden met de bloei van de planten: wanneer bloeien ze, welke bloeikleur,... En dan komt het natuurlijk: de combinaties van bloeivorm en bloeikleur.


Als eerste stap maak je best een lijst met planten die je mooi vindt.
ATuin helpt je om de juiste planten de vinden: op de ZOEK OP KENMERK pagina kan je de vakjes van je keuze aanklikken en zo vindt je onmiddellijk de juiste planten voor de specifieke eisen van je border. Je selecteert de standplaats die bij u van toepassing is en daarna vink je alle hoogtes aan die je wenselijk vindt in uw border.

Om een goede combinatie van kleurschakeringen te maken kan je je favoriete kleuren aanvinken. Dit is geen specialistenwerk, de meeste mensen kiezen bijna automatisch de juiste kleuren. Zeker als je het kleurschema niet te ruim kiest kom je tot goede resultaten. Je combineert nu eenmaal gemakkelijker met een beperkt aantal kleuren dan met het volledige kleurenpalet.

Als je de keuzes ingesteld hebt maakt de site van ATuin automatisch een selectie van de planten die voldoen aan uw wensen. Hieruit kies je de planten die je gewoon mooi vindt. Je kan nog enkele malen een selectie maken met bijvoorbeeld een aantal wintergroene planten, planten met een mooie herfstkleur, wat kleinere bodembedekkers voor vooraan in de border, enkele hoog opgroeiende grassen als achtergrond,...
Zo kom je tot een lijstje met planten die voldoen aan al uw wensen.


Daarna ga je de planten inpassen in de border: De hogere planten achteraan in de border, de kleine vooraan. Zorg voor een goede afwisseling in hoogte van de planten om de border attractief te maken. Ook een goede mix van groenblijvende planten in combinatie met bladverliezende, struiken afgewisseld met vaste planten en grassen. Ook een boompje zorgt voor een dynamische afwisseling in de border.

Zorg ook voor voldoende variatie in bloeitijd: een goede border heeft het hele jaar door wat te bieden.

Als je deze opeenvolgende stappen nauwlettend in het oog houdt heb je binnen de kortste keren een beplantingsplan dat voldoet aan uw wensen en een plantenschema dat aangepast is aan de eigenheden van uw tuin op het vlak van bezonning en grondsoort.

 

Voor meer info zie ook:

Gepost : 5 apr. 2009
Top 

Onderwerp: "Hoe borders vormgeven - plantenkeuze"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1