Jan's tuinboek

Onderwerp: "Herfstbloeiers: kleur in donkere dagen"

   
Door: Jan de tuinman

Herfstbloeiers: kleur in donkere dagen

In deze periode van het jaar gaat de tuin zienderogen achteruit. Vaste planten beginnen te verdorren en de meeste planten zijn uitgebloeid. Sommige planten en bomen verrassen ons nu wel met hun prachtige herfstverkleuringen of bessen, maar er zijn ook enkele planten die nu nog volop bloeien en waarmee je mooie en kleurrijke accenten kan leggen in je tuin.

Lavatera - Struikmalva

Lavatera wordt ingedeeld bij de vaste planten maar is eigenlijk een halfheester, hij doet dan ook meer denken aan een struik dan aan een vaste plant. De plant is onderaan wat houtachtig maar hogerop worden de stengels kruidachtig. Deze stengels groeien zeer krachtig, 1 tot 1,5 meter per jaar en staan vanaf juni / juli tot aan de vorst in bloei. Lavatera houdt van een standplaats in de zon, maar wat lichte schaduw wordt ook verdragen. Hij verkiest een vruchtbare, drogere grond die goed doorlatend is.

  • Lavatera 'Barnsley' bloeit onafgebroken van juli tot aan de vorst met bloemen die wit uitlopen maar snel evolueren naar roze.
  • Lavatera 'Rosea' bloeit met roze bloemen van juni tot aan de vorst.

 

Hypericum 'Hidcote' is een heel makkelijke plant die geen eisen stelt aan zijn standplaats naar bezonning en bodem toe. Hertshooi wordt maximaal 1 meter hoog en mag jaarlijks tot aan de grond terug gesnoeid worden. Vanaf augustus verschijnen de 5 cm grote gele bloemen aan de plant en sieren die tot aan de vorst. Een heester die eruit springt in het late najaar.

 

 

Struikje met sierlijk overhangende takken en hangende witrode bloemen van juli tot oktober. Fuchsia vraagt een wat beschutte standplaats. In het voorjaar mag de plant volledig tot de grond teruggesnoeid worden.

Liriope muscari - Leliegras

Polvormende wintergroene vaste plant met violetblauwe bloemaren die de plant tooien van augustus tot oktober. Vaste plant met grasachtige bladeren voor een wat beschutte standplaats in de schaduw tot halfschaduw. Opvallende bloeier in het late najaar.

 

 

Zuiderse klimplant; tegen een zonnige zuidermuur wordt ze tot 6 m hoog en breed. Uitzonderlijk mooi zijn de bloemen, die de hele zomer en herfst bloeien tot het vriest. De passiebloem klimt omhoog met blad- en takranken, dus geef ze een plantensteun.

 

Gepost : 18 okt. 2009
Top 

Onderwerp: "Herfstbloeiers: kleur in donkere dagen"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1