Jan's tuinboek

Onderwerp: "Hagen die je niet in elke straat tegenkomt"

   
Door: Jan de tuinman

Speciale hagen die je niet in elke straat tegenkomt

 


Taxus
, Buxus, haagbeuk, beuk en Leylandi zijn in Belgie de meest voorkomende hagen, maar er zijn alternatieven voor wie eens iets anders wil: hagen die je niet in elke straat tegenkomt!


Bent u nog op zoek naar de juiste haag voor uw tuin?

Stuur ons een mailtje op  info@atuin.be   of bel ons op 09/334 50 60 (7/7 van 09.00 – 21.00 u.)

We helpen u graag verder!

Koop haagplanten in onze webshop


 

Bamboe:

Het gebruik van bamboe als haag nam de afgelopen jaren sterk toe.
het zijn snelgroeiende, wintergroene planten die maar om de paar jaar een snoeibeurt vragen.
De eerste 5 jaar moet je zelfs helemaal niet snoeien!
--> Meer info in dit artikel: Wintergroene hagen: Bamboe- Elaeagnus ebbingei - Olijfwilg, Zilverbes

Eleagnus is een snelgroeiende Wintergroene heester die tot 3 meter hoog wordt. Hij heeft langwerpige tot ovale bladeren die aan de bovenkant glanzend donkergroen zijn en aan de onderkant zilverachtig wit behaard. Deze plant verdraagt ook de zoutige invloeden van de kust zeer goed.

Hoogte als haag (cm)GroeisnelheidScherenBladkleur
75 - 200 snelle groeier 1 - 2 maal per jaar groen

 

- Elaeagnus ebbingei 'Limelight' - Olijfwilg

Deze wintegroene struik is met zijn bonte bladeren een opvallende verschijning. De bladeren zijn glanzend, leerachtig met een zilvergrijze onderzijde. Elaeagnus ebbingei 'Limelight' stelt geen eisen aan zijn standplaats, is goed bestand tegen zeewind en is daarom een ideale kustplant.

 

Hoogte als haag (cm)GroeisnelheidScherenStandplaatsBladkleur
50 - 150 snelgroeiend 1 - 2 maal per jaar zon, halfschaduw donkergroen met gele vlekken, de onderzijde van het blad is grijsachtig en behaard.Prunus lusitanica 'Angustifolia' - Portugese Laurier

Portugese laurierkers is een dichte, brede, opgaande struik met glanzende bladeren. Prunus lusitanica vraagt een wat beschutte standplaats in de zon of halfschaduw.

Hoogte als haag (cm)GroeisnelheidScherenStandplaatsBladkleur
100 - 400 matig tot snelle groeier 1 maal per jaar zon, halfschaduw groen.

 

- Prunus cerasifera 'Nigra' - Kerspruim

Aandachtstrekker in maart, als het blad lichtrood uitloopt, samen met de bleekroze bloemen. Later wordt het blad groot en donkerpaars. Zachtroze, naar wit verbloeiende bloesem, gevolgd door kleine, kersachtige, paarszwarte vruchten. Deze kerspruim is een opvallende haagplant omwille van zijn rode kleur.

Hoogte als haag (cm)GroeisnelheidScherenStandplaatsBladkleur
100 - 400 snelgroeiend 1 - 2 maal per jaar zon lichtrood uitlopend, later verkleurend naar donkerpaars.- Berberis thunbergii 'Atropurpurea' - Zuurbes

Sierstruik geliefd omwille van het purperrode blad dat in de herfst scharlakenrood verkleurt. Bloeit met gele bloemen en krijgt daarna rode vruchtjes. Graag gekozen als haagje in de voortuin, onderkend als solitairstruik in de gemengde border, waar hij een mooie achtergrond vormt voor rode-roze-paarse-gele vaste planten. Opvallende haag omwille van zijn puperrode blad.

 

Hoogte als haag (cm)GroeisnelheidScherenStandplaatsBladkleur
50 - 150 snelgroeiend 1 - 2 maal per jaar zon, halfschaduw purperrood- Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety' - Kardinaalshoed

Deze geelbonte kardinaalshoed groeit vrij langzaam en wordt 50 tot 70 cm hoog. Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety' laat zich opmerken door zijn groene bladeren met een witgele rand die in de winter vaak een roze zweem vertonen. Bloeit in juni-augustus met een tuil van kleine bloempjes, gevolgd door doosvruchten die in de herfst opensplijten en felgele, rode of oranje zaden laten zien die afsteken tegen hun omhulsel. Wordt gebruikt als klein, opvallend haagje omwille van zijn bonte blad.

Hoogte als haag (cm)GroeisnelheidScherenStandplaatsBladkleur
10 - 400 traaggroeiend 1 - 2 maal per jaar zon groen met een witgele rand- Pyracantha coccinea 'Red Column' - Vuurdoorn

'Red Column' is de haag-vuurdoorn bij uitstek. Hij wordt 2-3 meter hoog en heeft vanaf augustus rode bessen die tot diep in de winter aan de plant blijven hangen. Pyracantha kan gebruikt worden voor de meest uiteenlopende doeleinden: als Wintergroene heester, als leiplant tegen muren, maar ook als ondoordringbare haag. Gedijt ook goed als onderbeplanting in de schaduw en weet droogte goed het hoofd te bieden.

Hoogte als haag (cm)GroeisnelheidScherenStandplaatsBladkleur
100 - 250 matig snelle groeier 1 maal per jaar zon groen- Ilex meserveae 'Blue Princess' - Hulst

Deze blauwe hulst is een krachtige, dichte, Wintergroene struik met ovaal, sterk glimmend, groenblauw blad. De donker paarsgroene stengels zijn goed zichtbaar als de haag regelmatig wordt geknipt. Draagt rode bessen in de herfst.

 

Hoogte als haag (cm)GroeisnelheidScherenStandplaatsBladkleur
100 - 400 trage groeier 1 maal per jaar zon, halfschaduw groenblauw

 

- Photinia fraseri 'Red Robin' - Glansmispel

Wintergroene sierstruik en terecht een ′hype′ onder de Wintergroene hagen omwille van zijn rood uitlopende twijgen die lang mooi blijven, ook als het blad al groot is. Ouder blad is glimmend donkergroen. Het blad behoudt zijn rode kleur langer als hij vaak wordt geschoren. De overjarige takken krijgen brede witte bloemtrossen.

 

Hoogte als haag (cm)GroeisnelheidScherenStandplaatsBladkleur
100 - 400 snelle groeier 1 - 2 maal per jaar zon, halfschaduw rood/groen

 

- Hedera colchica 'Sulphur Heart' - Perzische Klimop

Deze klimop met gekleurd blad is een krachtige, zelfhechtende, Wintergroene klimplant. Het grote, hartvormige blad is donkergroen met roomgeel. Naarmate het blad ouder wordt, wordt de kleur gelijkmatiger. Hedera colchica 'Sulphur Heart' verkiest zon tot halfschaduw, maar de bladkleur in de zon is intenser.

 

Hoogte als haag (cm)GroeisnelheidScherenStandplaatsBladkleur
50 - 200 snelle groeier 1 maal per jaar zon, halfschaduw, schaduw groen met roomgele vlekken

 

Relevante artikels:

Gepost : 18 okt. 2009
Top 

Onderwerp: "Hagen die je niet in elke straat tegenkomt"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1