Jan's tuinboek

Onderwerp: "haag vervangen"

   
Door: Anita

Beste,

We hebben heel veel beukenhaag in onze tuin. Er is enkel een stukje groene beukenhaag (+/- 6m) waar deze niet gedijt. We denken dat dit zou kunnen te maken hebben met het feit dat de haag grotendeels onder het bladerdek van een eik staat. De haag krijgt voldoende licht maar mogelijk te weinig water. Ik heb al geprobeerd met bijsproeien in droge periodes en extra voeding te geven maar ik krijg de haagplantjes niet gezond. Welke haag zou hier eventueel beter gedijen ?

 

Hetzelfde hebben we voor in een ander deel van een rode beukenhaag (+/- 30m) waar al sinds de aanplant van de haag telkens op dezelfde plaats over een afstand van nog geen meter enkele planten afsterven of veel dunner staan.  De rest van de haag "blaakt van gezondheid". Wat is hier mogelijk het probleem?

 

Met vriendelijke groeten,

Anita Marien

 

Gepost : 3 sep. 2017
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Anita,

 

Voor wat betreft de groene beukenhaag  lijkt me dit niet zo verwonderlijk als hij net onder een grote eik staat... Dat zal een combinatie zijn van te weinig licht, te weinig voedingsstoffen en waarschijnlijk ook een te zure grond door de bladval van de eik. Eventueel kan u eens een bodemanalyse laten uitvoeren en kijken hoe het zit met de PH van de grond en kan u deze corrigeren.

Maar het zal sowieso steeds een moeilijke plaats blijven.
Vervangen door Hulst lijkt me hier meer aangewezen.

 De enige plant die het goed doet in volle schaduw onder een boom is eigelijk de gewone Hulst (Ilex aquifolium) of de blauwe hulst ( Ilex meserveae 'Blue Prince' )
Deze doen het ook goed op een iets zuurdere grond.

 

Ook bij de rode beukenhaag lijkt het me een probleem van de bodem te zijn.
Het kan zijn dat deze vervuild is of dat er voordien bv. een tuinhuis ofzo gestaan heeft of dergelijke waardoor de grond veel te hard is, het water niet weg kan, geen voedingsstoffen kan vasthouden.... m.a.w. uitgeput is.

 

U kan een bodemanalyse laten uitvoeren via de Bodemkundige dienst ( http://www.bdb.be ) en corrigeren volgens het bemestingsadvies.

 

Een alternatief is dat u komende herfst de slechte planten uit doet, het plantgat volledig uitgraaft en loswerkt zodat het water zeker weg kan en daarna met veel bodemverbeteraar verrijkt en nieuwe beukenplanten aanplant.

 

Groetjes,

Jan

Gepost : 3 sep. 2017
Top 

Onderwerp: "haag vervangen"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1