Jan's tuinboek

Onderwerp: "Groenblijvende klimplant +aanleg gazon"

   
Door: Sharon

Beste Jan,


Ik ben op zoek naar een groenblijvende klimplant om aan een bekaertdraad met bovenbuis te hangen. Zelf ben ik een absolute fan van klimop maar mijn buren zien dit niet zo zitten en stelden passiebloem voor. Nu vroeg ik mij af of dit wel groenblijvend is. De reden waarvoor ik klimop zou opteren, is het feit dat je privacy hebt na enkele jaren. Is dit ook het geval bij passiebloem? Heb jij eventueel andere ideeën?


Verder heb ik nog een vraagje betreffende mijn gazon. Het gras werd gezaaid op 8 oktober en ik zie al wat grassprietjes verschijnen. Het overgrote gedeelte is wel nog redelijk blank. Nu zou ik in november een beukenhaag willen planten maar ik ben niet zeker of ik wel al over het gazon mag lopen. Kan jij mij zeggen wat te doen?


Vriendelijke groeten,


Sharon

Gepost : 3 nov. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo,


Passiebloem (Passiflora) is eigenlijk niet groenblijvend. De meeste bladeren blijven zeer lang aan de plant hangen, of vallen zelfs niet af. Dit hangt nogal sterk af van de standplaats: op een warme windstille plek zullen de bladeren bijna niet afvallen; op koude, winderige plekken zullen bijna alle bladeren afvallen.

Ook Lonicera japonica 'Hall's Prolific' en 'Halliana' zijn halfwintergroen. Clematis armandii zou ik niet aanraden omdat deze een ietwat beschutte standplaats vraagt.

Lonicera henryi is een goed winterharde soort die groenblijvend is. Nadeel van deze plant is dat kamperfoelie het krachtigst zal groeien langs de bovenbuis; een mooi gesloten onderkant zal wellicht een utopie zijn.

Klimop (Hedera) is en blijft eigenlijk de meest geschikte soort om een gesloten groenscherm te vormen.

Over het pas gezaaide gazon zou je best niet te veel lopen. Als het echt niet anders kan leg je best planken om op te werken.


Succes,


Jan

Gepost : 4 nov. 2008
Top 

Onderwerp: "Groenblijvende klimplant +aanleg gazon"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1