Jan's tuinboek

Onderwerp: "Fruitbomen of fruitstruiken kiezen?"

   
Door: Jan de tuinman

Fruitbomen of fruitstruiken kiezen?

-------------------------------------------

Als we fuitbomen zeggen, denken we meteen aan grote hoogstambomen, deze passen perfect in de grote landelijke tuin maar zijn eigenlijk ongeschikt voor kleinere tuinen. Voor de kleinere tuin zijn er ook halfstammen en de meeste soorten, zoals appelaars en perelaars, zijn ook als struik beschikbaar. Maar fruitbomen hoeven geen grote bomen te worden, als fruithaag (zie hieronder) of leifruit kunnen ze zelfs ook in de kleine tuin toegepast worden.

Wat is nu juist het verschil tussen een hoogstam, halfstam, struik?


Een hoogstam is een boom met een stam van ongeveer 2 meter.

Een halfstam heeft een stamhoogte van ongeveer 1,50 meter

Een struik vertakt even boven de grond.

Naar gebruik in de tuin toe is het interessant om weten dat halfstammen ook maar half zo groot worden als een hoogstam.

Bij de struikvorm van appel, peer, kers... is het de bedoeling dat deze geleid en opgebonden worden langs draden, of langs een muur. Ideaal om een kale muur wat in te kleden of om op een kleine oppervlakte langs draden toch eigen fruit te kweken.

Klik hier voor een overzicht van onze fruitbomen en struiken.

Wat is een fruithaag?

--------------------------


Op een smalle strook grond worden een rij fruitstruiken of fruitbomen aangeplant op korte afstand van elkaar. De struiken worden opgebonden langs steundraden. De plantafstand van fruithagen is voor groot fruit (appel, peer) ongeveer 50cm, voor kleinfruit zoals trosbes (Ribes rubrum), Zwarte bes (Ribes nigrum), ca 50 cm. Frambozen (Rubus idaeus), Bramen (Rubus fruticosus) worden doorgaans op een afstand van 20 à 30 cm geplant.

Als je de takken langs de horizontale draden gaat leiden, dan spreken we van leifruit. Dan kan je voor appel en peer een grotere plantafstand gaan gebruiken bvb 1,5 tot 2,5 meter.

Gepost : 19 feb. 2010
Top 

Onderwerp: "Fruitbomen of fruitstruiken kiezen?"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1