We verwachten dat in het najaar sommige haagplanten  en leibomen snel uitverkocht zullen zijn.
U kan u ons steeds contacteren om na te gaan of het mogelijk is om planten te reserveren voor het najaar.

Jan's tuinboek

Onderwerp: "FOCUS: Planten in "extra kwaliteit""

   
Door: Jan de tuinman

FOCUS: Planten in "extra kwaliteit"

Ons assortiment van struiken in "extra kwaliteit" is sterk uitgebreid.

'Extra kwaliteit' betekent sterkere, zwaardere planten die in een grotere pot opgekweekt worden en regelmatig gesnoeid worden waardor ze beter vertakt zijn.

Het grote voordeel van planten in "extra kwaliteit" is duidelijk: je hebt veel sneller resultaat.

Abelia grandiflora:

Links de standaard maat (pot 3 Liter) - rechts 'extra kwaliteit' (pot 10 liter)

Deze planten zijn 2 à  3 jaar ouder dan planten van de standaard maat. Ze zijn dus groter maar ook minstens dubbel zo breed vertakt. Het resultaat van uw aanplanting is dus meteen veel beter zichtbaar. Bij de standaard kwaliteit duurt het toch wel enkele jaren vooraleer de planten 1 geheel gaan vormen en na het aanplanten overheerst het beeld van grond of schors nog heel sterk. Bij planten in extra kwaliteit bekom je van bij de aanplant al een redelijk volwassen border. Naast al deze voordelen is de bodem meteen na de aanplant ook veel beter bedekt en is de onkruidgroei dus ook aanzienlijk minder: een niet te onderschatten extraatje!

Maar niet alleen de planten zelf zijn van extra kwaliteit, ook het wortelstelsel van de plant is veel beter ontwikkeld. De planten zitten in een grotere pot van minimum 10 tot wel 70 liter, terwijl planten van de standaard kwaliteit meestal in potten van +- 3 liter zitten. De 'extra' planten zijn dus sterker en hebben door de ruime wortelkluit meer reserve zodat ze ook in moeilijke omstandigheden hun mannetje kunnen staan.

Ook voor haagplanten heb je planten in extra kwaliteit met hetzelfde resultaat: de haag staat direct na aanplant bijna helemaal dicht. Dit zijn de zogenaamde 'geveerde planten' of 'veren'. Meestal volstaat 1 groeiseizoen om met deze planten een gesloten haag op een mooie hoogte te krijgen, terwijl je daar met de standaard haagplanten toch 3 a 4 jaar langer zal over doen.

Bij bomen geeft de vermelding 'extra kwaliteit' aan dat de boom meerdere malen gesnoeid en verplant is geweest en je dus een hoogstamboom met goed gevormde kruin en wortelgestel aangeleverd krijgt. Bomen in extra kwaliteit worden ook steeds met een aardekluit gerooid, de grotere maten met een extra stevige draadkluit.

Enkele voorbeelden van planten in 'extra kwaliteit'

...in verschillende kleuren..

Haagplanten in "extra kwaliteit"

Dit artikel gaat over extra mooie planten van zeer goede kwaliteit planten met een maatje meer

Gepost : 11 nov. 2009
Top 

Onderwerp: "FOCUS: Planten in "extra kwaliteit""

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1