Corona-update: Momenteel zijn er veel tekorten, langere levertermijnen en een minimum orderbedrag van 250,00€ 
LEES EERST DIT BERICHT VOOR U EEN BESTELLING PLAATST!. 

Jan's tuinboek

Onderwerp: "duivelswandelstok als boompje zonder de uitlopers"

   
Door: Anoniem

Het betreft een schaduwrijk plekje (tussen huizen) met grind waar ik enkele duivelswandelstokken wil planten kris kras. Heb gezien dat dit als boompje kan (één stammetje). Maar van nature schieten er overal uitlopers uit de grond, lees ik overal. Kan ik dit vermijden met risoombegrenzer of bestaan er speciale cultivarissen? Die frele, sierlijke, slanke stammetjes lijken me heel sprookjesachtig.

Bestaan er andere kleine boompjes met grillige stammen die goed in schaduw aarden?


bedankt!

Gepost : 29 okt. 2008
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo,


Duivelswandelstok, Aralia elata, is van nature een struik, geen boom. De opslag die hij maakt is eigen aan bepaalde planten, zoals inderdaad Aralia, maar ook Linde ,zowat het typevoorbeeld van wortelopslag. Dit is een natuurlijk fenomeen waar weinig aan te doen valt.

Wat betreft uw Aralia: het is perfect mogelijk daar een boompje van te snoeien. De wortelopslag moet je er bij nemen, en steeds opnieuw wegsnoeien. Een rhizoobarrière is een goed idee maar zal weinig zoden aan de dijk brengen. Je beperkt hiermee het wortelvolume van je plant, ze staat als het ware in een pot. De ruimte die je overlaat tussen de stam en de rhizoombarrière, hoe klein ook: daar zal de plant zal er wortelopslag maken. Kortom: ik zou de kost van rhizoombegrenzer niet doen: het heeft minstens evenveel voor- als nadelen.


Van Aralia zij geen cultivars beschikbaar die geen wortelopslag vertonen. Het loont desalniettemin de moeite om wat te snoeien, Aralia is door zijn stekels niet altijd even geliefd, maar je hebt natuurlijk het voordeel dat niet iedereen die plant gebruikt.


Succes,


Jan

Gepost : 1 nov. 2008
Top 

Onderwerp: "duivelswandelstok als boompje zonder de uitlopers"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1