Jan's tuinboek

Onderwerp: "border aanleggen"

   
Door: Jan de tuinman

Wij hebben een strook van ongeveer 2 à 3 m breed en 6 m lang waar we een border willen van maken; een beetje golvend, niet strak en rechtlijnig. Deze strook ligt van 's ochtends tot 7 uur 's avonds in de volle zon. Achteraan dachten we de border te beginnen met een boerenjasmijn die op enkele jaren enkele meters hoog kan worden. Maar wat kunnen we meer vooraan zetten? Of ertussen? Wij geven de voorkeur aan inheemse planten en planten die vogels/vlinders aantrekken, alhoewel we dat waarschijnlijk niet kunnen volhouden. Het is wel een tochtzone. In de winter voel je de koude wind over dat deel van de tuin trekken.


Wij zoeken dus wat tips en startpunten omdat we door de bomen het bos niet meer zien en niet weten wat bij elkaar kan gezet worden. We zoeken dus uiteraard geen uitgewerkt plan, maar willen de komende maanden wel wat werk beginnen te maken van de tuin.

Gepost : 24 jun. 2009
Top 
Door: Jan de tuinman

Hallo Bart,


Een border vormgeven is inderdaad geen makkelijke zaak. Je moet rekening houden met bezonning, grondsoort, windinvloeden, kleurcombinaties,...

Voor de plantenkeuze van uw border kan je op de pagina 'Zoek op kenmerk' door de gepaste vakjes aan te klikken uw plantenkeuze verfijnen en zo tot een kleinere selectie van planten te komen.

Je begint met de planten te selecteren voor volle zon, daarna geef je ook de grondsoort op. Voor een goede kleurcombinatie selecteer je best een beperkt aantal kleuren. Zodoende krijg je een alsmaar kleinere lijst van planten die je kan gebruiken. Hieruit selecteer je de planten die je aantrekkelijk vindt. Zo bekom je een relatief klein lijstje van planten die de keuze al een stuk makkelijker maken.

Vooraan in de border plaats je de lagere planten als bodembedekkers en vaste planten, erachter wat struiken, afgewisseld met siergrassen...

Dicht bij de woning hanteer je een fijnere beplanting met meer vaste planten, meer variatie aan soorten,...

Verder van de woning evolueer je naar een losser schema met meer heesters en hogere grassen,...

Volgend artikel kan je hierbij helpen: Hoe borders vormgeven-plantenkeuze

Voor planten die vogels aantrekken selecteer je vruchtdragende planten, vooral soorten met kleine bessen trekken vogels aan. Volgende planten trekken vogels aan of bieden hen een schuilplaats: Acer campestre (Veldesdoorn), Alnus (Els), Amelanchier (Krentenboompje), Carpinus betulus (Haagbeuk), Corylus (Hazelaar), Sorbus (Lijsterbes)


Planten die vlinders aantrekken:

Achillea (Duizendblad) , Ajuga (Zenegroen) , Centaurea (Blauwe korenbloem) , Echinops (Kogeldistel) , Salvia (Salie) , Scabiosa (Duifkruid) , ...


Als je nog meer info wil, dan hoor ik het wel.


Relevante artikels: een GRATIS TUINPLAN


Succes,


Jan

Borders aanleggen zelf tuin aanleggen planten kiezen voor border

Gepost : 25 jun. 2009
Top 

Onderwerp: "border aanleggen"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1