Corona-update: Wij blijven, net zoals in het voorjaar, uw bestelling bj u thuis leveren. Meer info? Bel 09 334 50 60

Jan's tuinboek

Onderwerp: "bloeiende planten in mei (deel 2)"

   
Door: Jan de tuinman

Planten die bloeien in mei (deel 2) :

Convallaria majalis (lelietje-van-dalen, meiklokje)

Meiklokjes zijn reeds in cultuur vanaf 1000 jaar voor Christus. De enige soort in het geslacht is een een laagblijvende vaste plant die wijdverspreid voorkomt op het noordelijk halfrond. De unieke en intense geur van meiklokjes en zijn gemakkelijke teelt verklaren zijn ruime verspreiding. Met zijn krachtige wortelstokken kan Lelietje-van-Dalen grote oppervlakten koloniseren.

In het voorjaar vormen deze planten frisgroen lancetvormige bladeren en de typische bloeiwijzen met kortgesteelde witte klokjes.

Liriodendron tulipifera (Tulpenboom)

De tulpenboom vormt een statige boom die een maximale hoogte van 20 meter bereikt en een kroondiameter van 10 à 15 meter. Niet te verwarren met de magnolia die ook tulpenboom genoemd wordt; beiden behoren trouwens tot dezelfde familie. Het handvormige, wat vierkante blad wordt in het najaar botergeel voor het gaat afvallen. In de zomer verschijnen de tulpvormige lichtgroene bloemen die aan de basis wat oranje zijn. In het najaar volgen de vruchten die wat op dennenappels lijken. Kotom, een bijzondere boom voor de grotere tuin.

Liriodendron tulipifera 'Aureomarginatum' (Bontbladige tulpenboom)

Deze cultuurvariëteit onderscheidt zich van de soort door zijn goudgeel gerande bonte blad. 'Aureomarginatum blijft kleiner en groeit trager dan de soort tot ongeveer een tiental meter hoog.

Liriodendron tulipifera 'Fastigiatum' (Zuilvormige tulpenboom)

Fastigiatum blijft een bescheidener boom van ongeveer 8 à 10 meter. In zijn jeugdfase groeien de takken opgaand, wat resulteert in een smalle opgaande boom. In een meer volwassen stadium verkrijgt 'Fastigiatum' zijn kegelvormige kroon.

Wisteria (Blauwe Regen)

Wisteria is een geslacht van windende slingerplanten; de lange hangende bloemtrossen zijn blauw, lila of wit. Wisteria is een bijzondere klimplant om tegen een gevel of tegen een pergola te plaatsen langs een spandraad.

Wisteria floribunda 'Alba' (Blauwe Regen met Witte trossen)

Houtige klimplant met 30 tot 40 cm lange bloemtrossen met witte, geurige bloemen. Mooi om over een boog te laten groeien. De jonge stengels draaien rond een steun (paal, stok, verticaal gespannen steundraad) de hoogte in. Groeit op iedere grondsoort die vruchtbaar is en heeft graag volle zon.

Wisteria formosa 'Issai' (Blauwe Regen met blauwe trossen)

Deze varieteit bloeit met lavendelblauwe hangende bloemtrossen. Deze vorm bloeit iets later en heeft dan ook geen last van late nachtvorst.

Wisteria sinensis

Wisteria sinensis wordt zo 'n 6 meter hoog, de geveerde bladeren verkleuren in het najaar geel. In juni verschijnen de lange trossen met blauwviolette bloemen gevolgd door groene giftige peulvruchten.

Cornus

Het geslacht kornoelje is zijn vooral gegeerd omwille van de prachtige bloei van sommige soorten, andere variëteiten worden veel toegepast omwille van hun bonte, decoratieve blad; sommige soorten hebben mooi gekleurde takken in de winter en zijn daarom geliefd voor het bloemschikken. Cornus verkiest een standplaats in de zon tot halfschaduw en een vruchtbare, goed gedraineerde grond.

Cornus florida (Bloemkornoelje, Amerikaanse kornoelje)

Bloemkornoelje wordt 3 tot 5 meter hoog. Deze struik die een standplaats vraagt die iets beschut is tegen de wind is geschikt als solitairplant voor de grotere tuin. Tijdens de bloeiperiode in mei-juni is de plant getooid met bloemtuilen met elk 4 grote witte of roze schutbladeren, die eindigen in een spitse punt. De bladeren verkleuren in het najaar scharlakenrood tot dieppaars. De vruchten zijn rood tot bruin.

Cornus florida 'Rubra'

Sierheester met prachtige bloei voor een uitgelezen plek in de tuin. Hij bloeit in mei, kort voor de bladeren komen. De kleine bloempjes zijn door 4 grote, roze schutbladen omgeven. De scharlaken vruchtjes verschijnen later in de zomer, gevolgd door een purperrode bladverkleuring in de herfst . Solitairstruik voor een plekje apart of achterin de gemengde border

Cornus controversa

Deze hoge heester bereikt een volwassen hoogte van 4 tot 5 meter en vraagt dus voldoende ruimte om uit te groeien tot solitairplant. Deze plant leent zich vooral tot gebruik als solitair in de grotere tuin. Cornus controversa bloeit met roomwitte platte bloemschermen die zo'n 10 cm doorsnede worden en die bestaan uit honderden pluizige deelbloempjes. De bladeren verkleuren in het najaar rood tot paarsachtig, de vruchtjes zijn glanzend donkerblauw tot zwart. Cornus controversa is een grote struik, die mits wat snoeiwerk kan uitgroeien tot een boompje met horizontaal gelaagde takken.

Cornus controversa 'Variegata'

De 'Variegata'-vorm verschilt van de soort door zijn bonte blad met een roomwitte rand.

Cornus canadensis (Dwergkornoelje)

In tegenstelling tot de meeste andere cornussoorten is Cornus canadensis geen grote struik maar een vaste plant die maar 20 cm hoog wordt. De enkele bloempjes sieren de plant in mei en juni. De hartvormige bladeren met geprononceerde nerven verkleuren in de herfst naar rood. Na de bloei verschijnen trossen grote, groene bessen die eetbaar zijn en in de herfst rood kleuren.

Dwergkornoelje is een goede bodembedekker voor een vochtige, schaduwrijke plek.

Cornus alternifolia

Cornus alternifolia groeit zoals veel kornoeljes in etages. De witte, crèmekleurige bloemschermen verschijnen in mei aan de planten, gevolgd door opvallende blauwzwarte besssen aan rode steeltjes.

Cornus alba (Witte kornoelje)

De witte kornoelje is een badverliezende struik die 3 à 4 meter hoog wordt en ongeveer 2-3 meter breed. De kleine roomwitte bloemen verschijnen in mei aan de planten gevolgd door witte tot blauwitte bessen. In de winter zorgen de roodverkleurende takken voor een decoratief element.

Cornus alba 'Sibirica'

'Sibirica' is een zeer gegeerde soort omwille van de prachtige rode takken die gebruikt worden bij het bloemschikken.

Cornus alba 'Kesselringii'

De bladeren van 'Kesselringii' lopen donkerbruin uit. De jonge twijgen zijn donkerrood.

Cornus alba 'Elegantissima'

'Elegantissima' draagt een bont blad met zilverwitte randen. De bladeren verkleuren prachtig rood in het najaar.

Cornus sanguinea (Rode Kornoelje)

Cornus sanguinea bereikt een hoogte van 4 tot 5 meter. De bovenzijde van de bladeren ijn donkergroen, de onderzijde is meer grijsgroen. De witte bloemen in brede tuilen sieren de plant in mei en juni.

Deze soort vormt veel worteluitlopers die regelmatig weggesnoeid moeten worden.

Cornus sanguinea 'Winter Beauty

Sierheester met prachtige bloei voor een uitgelezen plek in de tuin. Hij bloeit in mei, kort voor de bladeren komen. De kleine bloempjes zijn door 4 grote, roze schutbladen omgeven. De scharlaken vruchtjes verschijnen later in de zomer, gevolgd door een purperrode bladverkleuring in de herfst. Solitairstruik voor een plekje apart of achterin de gemengde border

Cornus kousa (Japanse Kornoelje)Cornus kousa bloeit met een zee van bloemtuilen met grote roomwitte schutbladeren, die eindigen in een spitse punt. Deze decoratieve struik heeft een typisch gelaagde takstruktuur aan de onderste takken. De bladeren verkleuren in het najaar naar scharlakenrood en dieppaars.

De kleine vruchtjes zijn zachtrood.

Cornus kousa 'Milky Way'

'Milky way' heeft lichtgele bloemen met bruine puntjes.

Cornus mas (Gele kornoelje)

De gele kornoelje stelt weinig eisen aan de bodem en verdraagt luchtverontreiniging en zeewind. Deze hoge heester die 3 tot 8 meter hoog wordt is een mooie solitairplant als je over voldoende ruimte beschikt. De gele bloempjes in tuilen verschijnen voor de bladeren in februari tot april. De glanzend groene bladeren verkleuren in het najaar geel. De vruchtjes verschijnen in de herfst en verkleuren van rood tot zwart.

Cornus nuttallii 'Monarch'

Deze breeduitgroeiende kornoelje draagt grote, ronde witte bloemen in mei en juni, met een diameter van ongeveer 8 cm. Het blad verkleurt in de herfst mooi rood.

Cornus stolonifera 'Flaviramea' (Canadese kornoelje)

Deze opgaande heester wordt tot 4 meter hoog en anderhalve tot twee meter breed. De langwerpige bladeren die aan de onderzijde grijsachtige zijn verkleuren in de herfst geel tot oranjerood. De witte bloemtuilen verschijnen in mei aan de plant. De takken kleuren fel groengeel.

Cornus stolonifera 'Kelsey's dwarf' (Canadese Kornoelje)

Dit kleinblijvend heestertje wordt hoogstens 1 meter hoog en wordt vooral toegepast als bodembedekking, als groepsbeplanting. Ook als solitairplant doet Cornus stolonifera 'Kelsey's dwarf' het goed. De roomwitte bloemschermen die verschijnen in mei zijn samengesteld uit kleine witte bloempjes met gele meeldraden. Het lichtgroene blad verkleurt in de herfst naar geel tot oranje-rood. Cornus stolonifera 'Kelsey's dwarf' is een dwergvorm die vooral breed uitgroeid. De kale wintertwijgen zijn helderrood en vormen een decoratief wintersilhouet.

Gepost : 9 mei 2009
Top 

Onderwerp: "bloeiende planten in mei (deel 2)"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1