Jan's tuinboek

Onderwerp: "Bloeiende planten in maart - deel 3"

   
Door: Jan de tuinman

Bloeiende planten in maart (3)

Rhododendron

Het zeer diverse geslacht Rhododendron telt achthonderd soorten en is wijdverspreid op het noordelijk halfrond, waarbij de meeste te vinden zijn in gematigde, koele streken.

Rhododendron geeft de voorkeur aan een goed doorlatende, zure grond met veel organisch materiaal. Daarom geregeld wat turfstrooisel rond de planten aanbrengen. Rhododendron is groenblijvend, goed winterhard en redelijk snelgroeiend. Het is een typische bosplant die houdt van zijn natuurlijke standplaats in de schaduw van bomen. Te vaak worden rhodo's op een ongeschikte plaats, met teveel zon, gezet. Een slechte groei en gele bladeren zijn hiervan het gevolg.

Rhododendron is tevens geschikt voor hoge, brede hagen. Als struik is snoei praktisch niet nodig. Enkel wat licht terugsnoeien, direct na de bloei, is aan te bevelen om een mooie, dichte struik te verkrijgen.

 

Rhododendron ponticum

De sterkgroeiende en vroegbloeiende Rhododendron ponticum of Bosrhododendron bloeit in maart- april met de welgekende lilamauve bloemen. Bosrhododendron verdraagt zeer goed schaduw maar kan ook geplant worden in halfschaduw.

 

Rhododendron 'Praecox'

Rhododendron 'Praecox' is een dwergvorm die ongeveer 60 à 100 cm. hoog wordt en bloeit in maart met zuiver lilapaarse bloemen.Forsythia intermedia (Chinees klokje)

Door zijn schitterende bloei in het voorjaar is Chinees Klokje is één van de meest aangeplante struiken. De felgele, stervormige bloemen bieden aan het begin van het voorjaar een vrolijke aanblik en verschijnen eerder dan het blad. Deze plant is ideaal op de tweede linie van borders, hij bloeit immers voor de andere struiken in blad komen.

 

Knip in januari, februari een paar takken van Forsythia en zet ze binnen en u heeft na enkele dagen in volle winter bloeiende takken in huis. Deze vorstbestendige struiken verlangen een open, zonnige standplaats op een goed doorlatende, vruchtbare grond. Een vorstperiode in de winter geeft Forsythia een bloeiprikkel. De knoppen ontwikkelen als er een vorstperiode is geweest. Forsythia bloeit op overwinterde, éénjarige takken. Forsythia moet daarom gesnoeid worden in de zomer, als de plant uitgebloeid is. Zo vormt de plant nieuwe scheuten die het volgende voorjaar bloemen zullen geven.

 

Forsythia intermedia 'Spectabilis'

'Spectabilis' heeft een opgaande groei met stevige twijgen en grote goudgele bloemen in maart. Wordt 2 à 3 meter hoog.

 

Forsythia intermedia 'Courtalyn'

Compact groeiende variëteit die een hoogte bereikt van ongeveer 1,5 meter

 

Forsythia intermedia 'Lynwood'

Sterkgroeiende varëteit met dubbele, dicht openstaande bloemtrossen met open bloemkelken in maart. Bereikt een maximale hoogte van 2 à 3 meter.

 

Forsythia intermedia 'Flojor'

'Flojor is een compacte variëteit met mooie, diepgele bloemen in het voorjaar. Wordt ongeveer 1, 5 meter hoog.Chaenomeles (Dwergkwee)

Dwergkwee dankt zijn naam aan de kweepeerachtige vruchten die in de herfst verschijnen. Chaenomeles draagt apppelachtige, aromatische vruchten die gegeerd zijn voor het bloemschikken.

Deze snelgroeiende en bladverliezende struiken bloeien van maart tot mei. De warrige, stekelige takken dragen ovaal, donkergroen blad.

Je kan Chaenomeles als struik behandelen of als klimplant tegen een muur leiden. Als heester is snoei weinig of niet nodig. Toch verdraagt Chaenomeles goed snoei, je kan hem dus probleemloos gebruiken als lage, brede haag. Als muurstruik kort je de zijscheuten aan het einde van het voorjaar in tot op 2-3 bladeren. Chaenomeles vormt een struik die maximaal 2 meter hoog wordt en breeduitgaand is, ze worden breder dan dat ze hoog worden, wat hem ook uitermate geschikt maakt voor vakbepanting. Chaenomeles groeit op goed doorlatende, matig vruchtbare grond, in de volle zon of in lichte schaduw.

 

Chaenomeles superba 'Crimson and Gold'

Scharlakenrood bloeiende bloemen met goudgele helmknoppen. Na de bloei verschijnen de geelgroene vruchten met een rode blos.

 

Chaenomeles superba 'Pink Lady'

Cultuurvariëteit met komvormige, donkerroze bloemen. Bereikt een volwassen hoogte van 60 à 100 cm.

 

Chaenomeles superba 'Fire Dance'

'Fire Dance' bloeit met rode bloemen en bereikt een hoogte van 1 à 1,5 meter.

 

Chaenomeles superba 'Jet Trail'

Kleine vorm met witte bloemen en een maximale hoogte van 70 cm.

 

Chaenomeles superba 'Nicoline'

Roodbloeiende Dwergkwee met rode bloemen, hoogte: 1 tot 1,5 meter.

 

Chaenomeles japonica

Bloeit oranje tot rood , bereikt een volwassen hoogte van 1à 1,5 meter

 

Chaenomeles japonica 'Sargentii'

Kleinblijvende vorm met oranje bloemen en een hoogte van 60 cm tot 1 meter.

 

Planten die bloeien in maart:

- deel 1 = begin maart

- deel 2 = midden maart

- deel 3 = eind maart

 --> Klik hier voor een overzicht van alle planten die bloeien in Maart

 

Gepost : 20 mrt. 2009
Top 

Onderwerp: "Bloeiende planten in maart - deel 3"

Wie is online
Gebruikers die dit onderwerp lezen: 1 gelogde gebruikers: 0 en gasten 1